Moto3: Khairul Idham Tampil Aksi Wildcard Di Aragon

PELUMBA muda berbakat negara, Khairul Idham Pawi bakal merealisasikan impian yang menjadi idaman kebanyakan pelumba apabila akan tampil buat pertama kali dalam saingan Moto3 Grand Prix Dunia atas tiket wildcard pada pusingan ke-14 di Litar Motorland, Aragon, Sepanyol pada 27 September depan.

Malah berita baik itu turut berlangsung hanya seminggu selepas hari lahir Khairul Idham yang akan genap berusia 17 tahun pada 20 September depan.

Pelumba Honda Team Asia itu diberikan peluang beraksi atas tiket wildcard berikutan aksi cemerlang di dalam Kejuaraan Moto3 Remaja Dunia CEV Repsol FIM 2015 di mana selepas enam pusingan, Khairul berjaya meraih tiga podium iaitu ketika muncul naib juara di Le Mans dan Perlumbaan 1 di Barcelona serta kedudukan ketiga pada Perlumbaan 2.

Juara perlumbaan kategori Asia Dream Cup Kejuaraan Motosikal Asia FIM 2014 itu kini berada di tangga ketika keseluruhan dengan 80 mata, hanya 26 mata ketinggalan kepada pendahulu yang lebih berpengalaman, Aron Canet Babero (106 mata) dan Joan Mir Mayrata (100 mata).

Bercakap tentang penampilan pertama di pentas kejuaraan dunia Moto3, Khairul berkata, "Saya gembira kerana akan tampil buat pertama kali dalam Kejuaraan Dunia ini di Litar Motorland, Aragon.

"Honda memberi tiket wildcard ini kepada saya dan saya akan mencuba yang terbaik untuk pasukan Honda Team Asia. Saya berterima kasih kepada Honda dan juga Boon iew Honda kerana memberi peluang dan kepercayaan kepada saya".

Khairul Idham Pawi, Moto3

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain