Mumtaz Berhasrat Pertahan Jawatan Naib Presiden - Sukan | mStar

Mumtaz Berhasrat Pertahan Jawatan Naib Presiden

KUALA LUMPUR: Bekas ratu pecut negara Datuk Mumtaz Jaafar membayangkan hasrat mempertahankan jawatan Naib Presiden Kesatuan Olahraga Malaysia (KOM) pada mesyuarat agung tahunan kesatuan (AGM) itu, 23 September ini.

Olahragawati negara era 80-an itu berkata hasrat mempertahankan jawatan yang dipegang beliau sejak 2006 kerana mahu membantu KOM meneruskan kesinambungan program pembangunan sukan olahraga negara.

"Insya-Allah, jika ada yang mencalonkan nama saya, maka saya akan bertanding namun sekiranya tiada, saya akan menarik diri.

"Saya tiada masalah untuk bekerja dengan mana-mana individu termasuk kepimpinan baru sekiranya terpilih kelak," katanya.

Sebelum ini dilaporkan bahawa Presiden KOM Datuk Seri Shahidan Kassim berhasrat mempertahankan jawatannya kerana mahu menyelesaikan beberapa kemelut dalaman yang melanda badan induk olahraga negara itu.

Mumtaz, anak jati Nilai yakin pengalaman luas beliau selaku atlet dan jurulatih, serta pernah memegang jawatan dalam beberapa persatuan sukan di peringkat negeri merupakan kelebihan untuk beliau terus menyumbang ke arah pembangunan KOM dan sukan olahraga khususnya.

"Sebelum ini, saya pernah melatih (bekas pelari pecut negara) Watson Nyambek ke Sukan Olimpik Atlanta 1996 dan Sydney 2000 (menerusi tiket kuota) selain membawa beliau menyertai Kejohanan Olahraga Dalam Dewan di Seville (Sepanyol) pada 1999.

"Saya yakin dengan segala pengalaman sedia ada sebelum ini akan membantu saya untuk memantapkan pentadbiran dalam KOM itu sendiri," katanya.

KOM menetapkan 10 September sebagai tarikh akhir penghantaran nama calon-calon bertanding.

Selain jawatan presiden, mesyuarat AGM KOM kali ini turut mempertandingkan empat jawatan naib presiden untuk penggal 2013-2015.- BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Nur Suryani Pilih Bersalin Di PPUM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan