suria

Diana Danielle ‘bersuara’ isu tiada air, tegur pihak berkuasa supaya tegas - “Kalau sekadar denda RM60,000 dia heran ke?”

Diana berharap pihak berkuasa kenakan hukuman berat terhadap pesalah yang mencemarkan air.

ISU pencemaran hingga menjejaskan bekalan air di Selangor turut mendapat perhatian pelakon Datin Diana Danielle yang mahu pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang bertanggungjawab mencetuskan masalah tersebut.

Diana atau nama sebenarnya Diana Danielle Danny Beeson, 29, berpendapat hukuman membayar denda RM60,000 atas kesalahan mencemarkan air tidak setimpal memandangkan masalah itu sudah berulang kali berlaku.

ARTIKEL BERKAITAN: Air Selangor beri amaran, gangguan bekalan air mungkin berlarutan 4 hari

"Saya tunggu pihak berkuasa jatuhkan hukuman yang berat kepada pesalah yang mencemarkan air Selangor, bukan kali pertama kan? Tak relevan hanya denda saja.Diana menyuarakan perkara itu di Instagram.

"During a pandemic lagi ni, atau tak kisah isu ni berulang lagi dan lagi, dan mungkin boleh mencetus #klusterairselangor? Beberapa kilang tu... kalau sekadar denda RM60,000 dia heran ke? Tu celah gigi saja sebab itu dia buat lagi," katanya.

Isteri kepada pelakon dan pengarah Datuk Farid Kamil ini menyuarkan pendapatnya itu di Instagram pada Sabtu dan rata-rata netizen juga bersetuju dengannya.

Diana turut berkongsi artikel yang mengatakan kesalahan mencemar bekalan air dibawah Seksyen 121 Akta Perkhidmatan Air yang memperuntukkan hukuman denda RM500,000 atau penjara 10 tahun atau sebatan rotan atau ketiga-tiganya.

Kami tidak mampu nak hadapi masalah air sepanjang pandemik, anda merisikokan kehidupan.

DIANA DANIELLE

PELAKON

Menerusi laporan mStar pada Jumaat, Ketua Pegawai Eksekutif Air Selangor Suhaimi Kamaralzaman memberitahu untuk memulihkan bekalan air mungkin akan mengambil masa empat hari.

Masalah itu berlaku disebabkan penutupan empat loji rawatan air yang ditutup sejak Khamis akibat pencemaran bau.

Dalam pada itu, Diana meluahkan rasa bimbang dengan nasib peniaga kecil, warga tua dan hospital serta rumah kebajikan yang memerlukan bekalan air dalam waktu yang kritikal.Bekalan air Selangor terganggu akibat pencemaran.

"Peniaga kecil yang perlukan supply of water ni macam mana pula? Orang tua, yang kurang sihat di rumah mereka macam mana pula? Hospital, rumah kebajikan? Jiran tertangga, sekolah? Risiko sangat besar dalam masa yang sangat kritikal ini.

"Kepada pemilik kilang ini semua, dengar ya... kalau tak reti nak uruskan pembaziran industri anda secara betul dan tak ada kesedaran sivik, tak payah buka kilang. Kan dah menyusahkan berjuta rakyat. Bijakkan diri dulu!

"Kecil-kecil tak nak -- bila besar menyusahkan sejuta orang! Kami tidak mampu nak hadapi masalah air sepanjang pandemik, anda merisikokan kehidupan. Saya menunggu dan berharap perkembangan mengenai kilang ini," katanya.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Lain