Ning Baizura Sertai 'Duo Star' Untuk Cari Pengikut Baharu - Hiburan | mStar

Ning Baizura Sertai 'Duo Star' Untuk Cari Pengikut Baharu

Ning Baizura tidak melihat penglibatannya dalam Duo Star merendahkan kedudukannya sebagai artis senior dalam industri hiburan tempatan. Foto SAMUEL ONG
KUALA LUMPUR: Penyanyi Ning Baizura tidak melihat penglibatannya menerusi program terbaharu terbitan Astro iaitu Duo Star merendahkan kedudukannya sebagai artis senior dalam industri hiburan tempatan.

Ning atau Ning Baizura Sheikh Hamzah, 41, sebaliknya berkata, dia melihat program itu dapat mengubah kariernya ke tahap baharu dalam memastikan namanya terus kekal relevan.

"Tiada salahnya saya menyertai program ini kerana sekiranya saya tidak mengambil risiko, saya tidak akan tahu apa akan terjadi.

"Ini kali pertama saya menyertai pertandingan seperti ini dan saya melihat ini adalah peluang untuk saya kumpul peminat baharu dengan menggunakan cara berbeza.

"Saya tidak boleh terus berada di tahap lama dan perlu melakukan sesuatu yang diluar kotak dalam memastikan karier saya terus kekal relevan," katanya kepada mStar Online.

Ning Baizura bergandingan dengan Harris Baba dalam Duo Star.

Ning ditemui pada sidang media memperkenalkan program dan peserta Duo Star yang diadakan di sini, Isnin.

Duo Star merupakan sebuah program yang memperlihatkan penyanyi profesional berganding dengan pasangan duet untuk membuat persembahan.

Penyanyi bersuara soprano itu akan berpasangan dengan bintang baharu, Harris Baba dalam pertandingan itu yang bakal bersiaran bermula 25 Disember ini.

Duo Star akan ditayangkan pada setiap hari Ahad pada pukul 9 malam di saluran Astro Ria (104) dan Ria HD (123).

Dalam pada itu, bercakap mengenai gandingan bersama Harris, Ning berkata, dia memilih penyanyi berasal dari Singapura itu kerana tertarik dengan vokalnya selain faktor dia masih baharu dalam industri.

Ning mengelak daripada menyanyikan lagu sendiri dalam Duo Star.

Kata Ning, dia yakin dengan bakat Harris dan melihat dia mempunyai potensi untuk bergerak jauh dalam bidang nyanyian pada masa hadapan.

"Sejak dahulu saya suka bekerjasama dengan penyanyi-penyanyi baharu dan saya memilih Harris kerana melihat dia mempunyai bakat besar selain ada keserasian vokal di antara kami.

"Dia masih baharu dan jujurnya masih banyak perlu diperbaiki tetapi itulah cabaran saya untuk membentuk karismanya sebagai seorang penyanyi.

"Sebagai pasangan dalam Duo Star kami kena saling membantu dan saya sebagai penyanyi lebih senior daripadanya menjadi tanggungjawab saya untuk membimbingnya dengan pengalaman yang saya ada," ujarnya.

Sementara itu, Ning berkata, dia tidak meletakkan harapan terlalu tinggi untuk memenangi pertandingan itu kerana paling penting adalah hasil daripada penyertaan mereka menerusi program itu nanti.

Harris Baba.

"Adat bertanding siapa tidak mahu menang tetapi pada saya ada perkara lebih besar daripada bergelar juara.

"Fokus yang lebih penting adalah hasil dan perkara perlu kami lakukan selepas program ini tamat nanti," jelasnya.

Berkongsi strategi pertandingan, Ning berkata, dia mengelak daripada menyampaikan lagunya sendiri dan memilih untuk mempersembahkan lagu yang tidak pernah dinyanyikan sebelum ini.

"Untuk pertandingan ini saya yang pilih lagu kerana Harris tidak mengetahui banyak lagu terutamanya karya-karya lama.

"Bagaimanapun dia adalah seorang yang cepat belajar dan sentiasa memberikan pendapat dalam memastikan persembahan kami bertenaga dan segar," katanya.

Selain Ning dan Harris, Duo Star turut memperlihatkan persaingan daripada tujuh lagi pasangan duet iaitu Syamel & Ernie Zakri, Asfan & Aweera dan Ila Damiaa & Yasin.

Turut bertanding Haiza & Epul Drama Band, Ronnie Hussein & Sarah Fazny, Awi Rafael & Kaka Azraff dan Firman & Ayai.

Ning Baizura , Harris Baba , Duo Star

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

16 Artis Rebut RM100,000 Dalam 'Duo Star'

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Mak Nyah maut dibelasah sekumpulan lelaki

Coklat tumpah, panggil bomba!

Mas Ermieyati sertai Bersatu