'Jwanita' Inspirasi Kejadian Sebenar - Osman Ali

Pelakon utama Jwanita, Maya Karin (kiri) bersama pengarahnya, Osman Ali.
KUALA LUMPUR: Pengarah filem Osman Ali memberitahu, karya terbaharunya iaitu Jwanita yang mengangkat genre psiko seram adalah berinspirasikan kejadian sebenar.

Osman bagaimanapun berkata, dia tidak tertumpu kepada sesuatu jenayah sebaliknya mendapat ilham daripada beberapa kejadian yang berlaku di kalangan masyarakat.

"Skrip Jwanita saya hasilkan sendiri dan ketika menulis saya mengambil inspirasi daripada beberapa kejadian jenayah yang pernah berlaku sebelum ini.

"Pun begitu idea-idea tersebut saya olah dan susun untuk menghasilkan sebuah filem genre psiko seram dan terhasilnya naskhah ini," katanya kepada mStar Online.

Osman ditemui pada tayangan perdana filem berkenaan di Kafe Skrin Hulu Klang di sini, Rabu.

Jwanita menampilkan barisan pelakon seperti Maya Karin, Bront Palarae, Cristina Suzanne dan Datin Umie Aida.

Osman Ali

Ia bakal ditayangkan di pawagam pada 24 September depan.

Dalam pada itu, Osman berkata, dia terpaksa membuang 30 peratus babak dalam filem berkenaan yang dilihat agak keterlaluan untuk dipaparkan kepada penonton.

Katanya lagi, ketika proses suntingan dijalankan pihaknya telah menayangkan filem berkenaan kepada pihak Lembaga Penapisan Filem (LPF) dan dinasihatkan tidak memasukkan beberapa babak.

"Saya sendiri sudah menjangkakan beberapa babak seperti Maya melapah daging manusia dan memasak sup yang kemudiannya dimakan oleh watak Julaika dan keluarganya agak keterlaluan.

"Sebab itu sebelum filem itu diedit dan dihantar ke LPF kami memanggil pihak berkenaan untuk melihat proses suntingan dan mengambil nasihat supaya babak itu dan beberapa lagi dipotong," katanya.

Sementara itu, Osman berkata, dia mengambil masa tiga tahun untuk menyiapkan naskhah berkenaan kerana proses pasca produksi yang panjang selain teknik penjanaan imej (CGI) yang memakan masa.

"Penggambaran filem ini hanya mengambil masa sebulan sahaja tetapi proses selepas itu yang memakan masa dan saya tidak mahu terburu-buru kerana ingin memastikan hasil akhirnya memuaskan," ujarnya.

Dalam perkembangan sama, Osman gembira dengan persembahan Maya sebagai Jwanita yang dianggap lakonan terbaik aktres itu.

Jelasnya, Maya berjaya menghidupkan watak tersebut dengan caranya tersendiri sehingga adakalanya ia terbawa-bawa ke luar set.

"Semasa saya menulis skrip filem ini memang saya cipta watak Jwanita itu untuk Maya namun tidak menyangka dia memberikan persembahan cukup membanggakan dan luar dari kebiasaan.

"Sampai kadang-kadang ketika berada di set saya takut untuk menegurnya kerana dia begitu menghayati peranan sebagai seorang yang mempunyai masalah mental dan psiko," katanya.
Osman Ali, Jwanita, Maya Karin

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!