Zahiril Adzim Bukan Jadi Ustaz Di Majlis Agama - Hiburan | mStar

Zahiril Adzim Bukan Jadi Ustaz Di Majlis Agama

Zahiril Adzim
PETALING JAYA: Pelakon Zahiril Adzim menjelaskan kehadirannya di majlis-majlis keagamaan adalah sekadar untuk berkongsi pengalaman tentang agama Islam dari sudut seorang manusia dan bukan untuk mengajar orang ramai tentang ajaran itu.

Zahiril, 30, berkata, dia sendiri menyedari masih belum layak untuk mengajar dan bercakap tentang Islam secara lebih mendalam kerana pengetahuan yang terbatas.

"Saya tahu perlu ada tauliah untuk memberi ceramah agama namun saya bercerita mengenai pengalaman sebagai manusia yang dalam proses berubah ke arah yang lebih baik.

"Kalau orang panggil suruh saya bercakap dan duduk sebaris dengan ustaz-ustaz pun saya sudah gementar kerana saya sedar ilmu agama saya sendiri tidak tinggi, namun niat saya kuat untuk mengajak golongan muda ikut majlis ilmu seperti itu," ujarnya kepada mStar Online, ketika dihubungi di sini, Selasa.

Zahiril Adzim berkongsi pengalaman di forum anjuran pelakon Yatt Hamzah.

Zahiril diminta mengulas tentang segelintir pihak yang mempertikaikan kelayakannya untuk bercakap tentang Islam di majlis agama baru-baru ini.

Zahiril terlibat dengan forum 1 Love-Do We Care Enough?  anjuran pelakon Yatt Hamzah dan berkongsi pengalaman pada majlis yang diberi nama Hamba Allah Sepenuh Masa atau Separuh Masa?=

Sementara itu, Zahiril berkata, dia turut berasa pelik apabila hatinya terbuka untuk melakukan perkara berkaitan agama Islam tanpa berfikir panjang.

"Selalunya saya seorang yang suka berfikir panjang sama ada saya ini layak atau tidak dalam satu-satu perkara, contohnya ramai yang panggil saya untuk beri ceramah dalam bidang teater yang mana memang menjadi kepakaran saya tetapi saya menolak.

"Saya akan beri tugas itu pada orang lebih layak tetapi ketika dipelawa untuk bercakap tentang agama, hati saya terbuka dan terus bersetuju walaupun saya sedar ilmu agama tidak tinggi," ujarnya.

Majlis ilmu yang turut melibatkan Zahiril dan isterinya Shera Ayob.

Dalam pada itu, Zahiril turut mengakui dia kini dalam proses untuk berubah mendalami agama itu.

"Saya masih terus berlakon kerana ini mata pencarian dan rezeki saya, tetapi saya juga sedang merancang untuk mencari mata pencarian lain yang lebih tetap.

"Sampai bila saya nak berlakon? Sekarang pun sudah banyak pelakon-pelakon baru muncul. Saya merancang untuk menjual pakaian fesyen jalanan islamik buat golongan muda yang ingin bergaya tetapi masih mementingkan ciri-ciri lelaki Islam.
Zahiril Adzim

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Hujung minggu yang panjang pada 2019

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun