Pekerja Belakang Tabir Dapat Pengiktirafan - Hiburan | mStar

Pekerja Belakang Tabir Dapat Pengiktirafan

Jurey (kiri) bersama Khir Mohd Noor
Jurey (kiri) bersama Khir Mohd Noor

KUALA LUMPUR: Gabungan Industri Kandungan Kreatif (CCIG) pada Rabu telah menandatangani memorandum persefahaman dengan Persatuan Pekerja Profesional Filem Malaysia (Profima) bagi membolehkan pekerja belakang tabir mendapat pengiktirafan dan perakuan oleh Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas).

Menurut presiden CCIG, Jurey Latiff Rosli pengiktirafan dalam bentuk sijil itu adalah sebagai kayu ukur yang sah kepada seseorang penggiat seni yang mendapat pengiktirafan kerana kerja keras mereka dalam industri seni negara.

"Perakuan dan pengiktirafan yang dikeluarkan oleh Finas nanti adalah sijil yang sah terhadap seseorang penggiat seni dalam meletakkan mereka dalam kategori tertentu.

"CCIG bertanggungjawab menilai kelayakan dan pencapaian individu tersebut dan ia secara tidak langsung memudahkan industri ini berkembang," katanya kepada mStar Online selepas selesai acara itu di Finas, Rabu.

Jelas Jurey, perakuan sah ini juga mampu mengawal perkembangan industri seni tanah air dan meletakan penggiat seni pada tahap pencapaian masing-masing.

"Dengan adanya perakuan ini, ia dapat mengawal perkembangan industri seni. Kita tidak mahu lambakan pekerja seni yang kita tidak iktiraf latar belakang dan pengalaman mereka.

"Begitu juga dari segi bayaran yang diberi, mereka yang diiktiraf menerusi kerjasama ini akan mendapat upah berdasarkan pencapaian dan bukan kroni atau lain-lain kelebihan peribadi individu tersebut," jelasnya.

Penilaian dibuat mengikut kriteria kelayakan yang ditetapkan dan dinilai oleh beberapa panel yang arif dalam bidang-bidang tersebut.

Ia juga melibatkan keseluruhan bidang dalam industri seni termasuk pelakon, pengarah, dan pekerja belakang tabir.

Sementara itu, presiden Profima, Khir Mohd Noor berkata, perakuan sah ini akan memberi manfaat kepada pekerja-pekerja belakang tabir yang bernaung di bawah persatuan itu seperti krew produksi.

"Pekerja-pekerja belakang tabir kebanyakannya tidak mempunyai sijil dari mana-mana universiti atau kolej, jadi perakuan ini merupakan satu-satu cara untuk mengukur tahap kelayakan mereka.

"Dengan pengalaman dan pengiktirafan yang telah diperoleh akan meletakkan mereka di tahap mana dalam industri," katanya.

Khir, menganggap usaha ini membantu perkembangan industri seni secara lebih sihat dan terancang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Suspek samun stesen MRT dikenal pasti

Hotel di Makkah hangus dijilat api