Ibrahim Yahya Dilantik Pemangku Presiden ABU - Hiburan | mStar

Ibrahim Yahya Dilantik Pemangku Presiden ABU

Ibrahim Yahya. Foto, Malay Mail
Ibrahim Yahya. Foto, Malay Mail

PETALING JAYA: Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia (RTM), Datuk Ibrahim Yahaya dilantik sebagai Pemangku Presiden Kesatuan Penyiaran Asia Pasifik (ABU) berkuat kuasa pada 29 Januari lalu.

Pemilihan itu berikutan peletakan jawatan Yoshinori Imai sebagai Presiden ABU dan Naib Presiden Eksekutif, Stesen Penyiaran Awam NHK.

Dalam pelantikan ini, Ibrahim akan memangku jawatan tersebut sehingga pemilihan presiden baru dibuat pada Perhimpunan Agung ABU November depan di New Delhi, India.

Pemilihan jawatan bagi Presiden dan Naib Presiden adalah bagi tempoh tiga penggal.

Ibrahim sebelum ini menyandang jawatan sebagai salah seorang Naib Presiden ABU bermula 2009 setelah memenangi pemilihan pada perhimpunan Agung ke-46 ABU.

Dua lagi Naib Presiden ialah Kim In-Kyu dari Sistem Penyiaran Korea (KBS) dan Murraza Solangi dari Perbadanan Penyiaran Pakistan (PBC).

ABU yang ditubuhkan pada 1964 dan berpangkalan di Kompleks Angkasapuri, Kuala Lumpur ini merupakan antara lapan anggota Kesatuan Penyiaran Dunia (WBU), manakala penglibatan RTM sebagai anggota tetap bermula sejak awal penubuhan ABU.

Kesatuan penyiaran berprestij ini berperanan membangunkan industri penyiaran di rantau Asia Pasifik serta menyelaras aktiviti-aktiviti kerjasama antara anggota-anggotanya.

ABU telah dianggotai oleh lebih 200 organisasi penyiaran daripada 58 negara. Jumlah keanggotaan ini mewakili audiens sasaran seramai 3 bilion orang di seluruh dunia.

Artikel Sebelum

Deftones Buat Peminat Puas Hati

Artikel Berikut

Kereta Proton Waja Erry Putra Kena Curi

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Mak Nyah maut dibelasah sekumpulan lelaki

Coklat tumpah, panggil bomba!

Mas Ermieyati sertai Bersatu