Yusry (KRU) Bukan Pensyarah Sambilan

Yusry Abdul Halim
Yusry Abdul Halim
Yusry Abdul Halim

PETALING JAYA: Pengarah filem Yusry Abdul Halim, 37, tidak bekerja sebagai pensyarah sambilan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Selangor seperti yang dilaporkan sebelum ini sebaliknya hanya diberi tugas sebagai penceramah jemputan.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Program Animasi, Fakulti Teknologi Kreatif dan Artistik (FACT) UiTM, Ezwan Mohd Mokhtar yang turut berkata faktor salah faham mungkin menjadi punca kepada kesilapan laporan media tentang perkara berkenaan.

"Sewaktu berbincang dengan Yusry sebelum ini, dia memang sudah jelas tentang tugasan yang ditawarkan kepadanya. Dia tidak ditawarkan sebagai pensyarah sambilan tetapi hanyalah penceramah jemputan bagi kursus Muzik Video, Kesan Visual Digital dan Komposisi berdasarkan pengalamannya dalam bidang itu.

"Untuk melantik seorang pensyarah sama ada secara sepenuh masa atau sambilan bukan semudah yang disangka kerana banyak proses dan prosedur harus dilaksanakan oleh pihak universiti terlebih dahulu.

"Mungkin perkara itu telah disalahtafsirkan, itu sahaja. Bagaimanapun, dia tetap akan memulakan tugasannya Jumaat ini," katanya yang dihubungi mStar Online, Rabu.

Tambah Ezwan, sebagai penceramah jemputan, Yusry tidak terikat dengan jadual tetap yang mewajibkannya untuk mengadakan kelas secara konsisten setiap minggu.

Sebaliknya dia akan hadir untuk bengkel kursus berkenaan pada setiap Jumaat selama tiga jam iaitu masa yang lebih fleksibel selain tertakluk kepada jadual pengarah filem itu sendiri.

"Memandangkan Yusry di undang sebagai penceramah jemputan dan bukan kakitangan universiti, maka jadual kelasnya tidak begitu terikat.

"Seandainya dia terikat dengan komitmen lain pada hari tersebut, kelas mingguan itu juga akan dibatalkan. Semuanya bergantung kepada waktu Yusry," katanya.

Yusry akan mengajar kursus itu untuk pelajar Ijazah Sarjana Muda Animasi tahun akhir semester 6 di FACT, UiTM bermula pukul 7 hingga 10 malam.

Fakulti berkenaan diketuai oleh Prof. Madya A. Razak Mohaideen yang bertindak sebagai dekan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain