Astro Shaw & Tayangan Unggul Cari Skrip Filem - Hiburan | mStar

Astro Shaw & Tayangan Unggul Cari Skrip Filem

PETALING JAYA: Sebagai usaha untuk memeriahkan lagi industri perfileman tanah air, Astro Shaw (ASHW) dan Tayangan Unggul (TUSB) mengambil pendekatan dengan mencari skrip filem daripada penulis amatur atau profesional untuk diterbitkan pada tahun 2011.

Menurut Eksekutif Perhubungan Awam dan Pemasaran ASHW/TUSB Ira Fazir Che Ishak kepada mStar Online, pencarian ini dilakukan demi membuka peluang kepada semua pengkarya amatur atau profesional untuk menyalurkan skrip mereka pada syarikat produksi tersebut.

Berdasarkan perancangan, produksi itu mensasarkan untuk menerbitkan filem cereka sebanyak yang mungkin bagi memrikan lebih pilihan kepada penonton, selain memberi persaingan sihat kepada pengkarya lain.

"Kami merancang untuk menerbitkan lebih banyak judul filem cereka pada tahun depan. Mengikut perancangan, mungkin di sekitar 18 judul filem.

"Jadi, kita mahu mencari lebih banyak skrip filem pelbagai genre dan konsep daripada orang ramai tidak kira amatur atau profesional untuk sama-sama menyertai kami merealisasikan perancangan itu," katanya.

Jelas Ira lagi, orang ramai yang mempunyai apa jua konsep dan idea filem boleh menghantar skrip mereka dalam bentuk sinopsis dan skrip asas atau lengkap untuk pertimbangan lanjut.

"Kita tidak letakkan sebarang limitasi pada jenis skrip yang hendak dihantar. Sesiapa yang berminat dan mempunyai apa jua jenis skrip tidak kiralah bertemakan percintaan, kenegaraan, sejarah, epik, perang dan sebagainya boleh menghantar skrip mereka kepada kami.

"Apa yang penting, skrip tersebut mestilah mempunyai jalan cerita dan kandungan yang sesuai untuk diangkat sebagai filem," katanya.

Selain itu, bagi merancakkan lagi penerbitan filem di bawah produksi ASHW dan TUSB pada tahun depan, pengarah dan penerbit yang berminat untuk menerbitkan filem tetapi mempunyai kekangan kewangan turut dijemput untuk menghantar skrip masing-masing untuk diangkat ke layar perak.

Karya-karya tersebut boleh dihantar ke tayanganunggul@astro.com.my selewat-lewatnya pada 20 November ini. Karya-karya terpilih akan dijemput untuk menghadiri satu sesi pitching yang akan diadakan pada awal Disember depan.

Artikel Sebelum

Ungu Bantu Mangsa Bencana Gunung Merapi

Artikel Berikut

Carey Mulligan Kalahkan Victoria Beckham

Artikel Berkaitan

default image

Ariel Sering Bertanya Tentang Anak

default image

Rihanna Tolak Bergambar Bogel

Lebih Artikel

Zainuddin Maidin meninggal dunia

Enam lagi ahli Parlimen Umno keluar parti