Avaa nekad kumpul duit sambung belajar di Los Angeles - Hiburan | mStar

Avaa nekad kumpul duit sambung belajar di Los Angeles

PUAS hos dan aktres Avaa Vanja Ramli menunggu pihak Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan (KPKKW) meluluskan pinjamannya untuk menyambung pelajaran di New York Film Academy (NYFA), Los Angeles dalam jurusan ‘Screen Acting’ sejak setahun lalu.

Semasa terlibat dengan teater Muzikal Ibu Zain pada Ogos 2008, wanita yang menggelarkan dirinya Avaa, 29, ini pernah memberitahu yang dia akan menyambung pelajaran ke luar negara.

Ingatkan dia sedang sibuk menelaah pelajaran di sana sekarang, rupa-rupanya pelakon filem ‘Kala Malam Bulan Mengambang’ ini masih di Malaysia.

Ini kerana selepas muncul menerusi teater Muzikal Ibu Zain, Avaa menyepi dari industri hiburan ini sehinggalah baru-baru ini dia kembali aktif berlakon melalui teater ‘Muzikal Gamat’ yang akan dipentaskan pada 2 hingga 8 Oktober depan di Istana Budaya.

Namun begitu, ia tidak melunturkan semangat Avaa untuk terus berusaha keras mencari wang demi melanjutkan pelajaran ke menara gading.

“Ikutkan saya dah layak untuk sambung belajar ke NYFA selepas mendapat tawaran untuk belajar dan menyertai bengkel dalam kursus sarjana ‘Screen Acting’ pada Ogos tahun lepas. Saya kecewa sebab pihak KeKKWa (sekarang KPKKW) tak luluskan geran itu.

“Jadi, sekarang ni saya nak mengumpul duit sendiri tetapi ia perlu mengambil masa yang agak panjang,” katanya yang pada mulanya memohon kursus sarjana ‘Film Production’ di institusi yang sama.

Ditanya tidakkah dia melakukan inisiatif lain seperti meminta bantuan kewangan daripada ahli keluarga yang lain, Avaa menjawab:

“Dari kecil saya sangat berdikari dan tak terlalu bergantung dengan keluarga.

“Cuma kali ini saya nak restu dan sokongan daripada mak dan semua kerana itu yang membakar semangat saya untuk lebih maju ke hadapan,” katanya yang sentiasa berpegang kepada prinsip hidup ‘selalu mencapai yang terbaik dan setiap kemahuan dilakukan atas usaha sendiri’.

Bagaimanapun, wanita bekerjaya ini berkata niat untuk menyambung pelajaran itu merupakan matlamatnya yang kedua.

“Saya jenis seorang yang mementingkan karier dan kalau boleh saya nak capai karier sebagai produser, pengarah dan bisnes perfileman terlebih dahulu.

“Saya nak sambung belajar pun sebagai bekalan untuk masa depan sebab dalam masa lima tahun akan datang, saya bercita-cita untuk membuka kelas lakonan,” jelas pemilik Ijazah Sarjana Muda Rekaan Fesyen dan Diploma dalam jurusan yang sama di International Fashion Academy (IFA) Paris.

Menyentuh tentang kariernya sekarang, selain berteater bekas pengacara ‘Pop TV’ ini sedang sibuk melakukan rakaman program animasi 3D, ‘Ibn Battuta’ sebanyak 20 episod untuk siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM).

“Saya menjadi ‘voice director’ dan dalam masa yang sama saya merupakan produser untuk ‘Ibn Battuta’.

“Pada mulanya, kita ingin pasarkan ‘Ibn Battuta’ ke pasaran antarabangsa tetapi apabila RTM berminat, jadi kita perlu alih suara ke bahasa Melayu.

“Saya juga lebih banyak mengendalikan proses suntingan, pembangunan konsep dan lesen sesebuah program itu,” ujarnya yang telah tiga tahun bekerja sebagai produser secara sepenuh masa di Go Fushion Sdn. Bhd., Subang.

Artikel Sebelum

Siti Zie mahu sehebat Nasha Aziz?

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

BN kekalkan kerusi Parlimen Kimanis