Dulu dicop 'pengganas, kini Sanjay Dutt bertanding jadi ahli Parlimen - Hiburan | mStar

Dulu dicop 'pengganas, kini Sanjay Dutt bertanding jadi ahli Parlimen

Sanjay Dutt dijangka akan meneruskan legasi peninggalan ayahnya, mendiang Sunil Dutt, juga pelakon ternama Bollywood, yang pernah terjun ke arena politik satu ketika dulu.
Sanjay Dutt dijangka akan meneruskan legasi peninggalan ayahnya, mendiang Sunil Dutt, juga pelakon ternama Bollywood, yang pernah terjun ke arena politik satu ketika dulu.

SETELAH pelakon veteran Amitabh Bachchan membuka jalan menjadi ahli politik pada satu ketika dulu, kini giliran Sanjay Dutt pula mempertaruhkan popularitinya untuk bergelar ahli Parlimen.

Pelakon Bollywood popular yang pernah dikaitkan dengan serangan militan di Mumbai pada tahun 1993 itu, dilaporkan akan bertanding untuk Parti Samajwadi (SP) bagi kawasan Parlimen Lok Sabha bagi negeri Lucknow.

Pada minggu lepas, ketika membuat pengumuman akan bertanding dalam satu sidang akhbar, Dutt telah diarak dengan penuh istiadat dalam keadaan suasana yang sangat meriah di kawasan Lucknow dan sempat bermesra dengan penduduk di sana.

Sanjay dijangka akan meneruskan legasi peninggalan ayahnya, mendiang Sunil Dutt, juga pelakon ternama Bollywood, yang pernah terjun ke arena politik satu ketika dulu.

Namun, desas-desus mengatakan bahawa Dutt teragak-agak membuat keputusan untuk bertanding sebelum ini, seandainya bekas Perdana Menteri Atal Behari Vajpayee, akan turut bertanding sama.

Atas dasar hormat, beliau tidak ingin meneruskan niatnya sekiranya Vajpayee, yang dianggap sebagai figura ayah, turut bertanding sama.

Namun menurut Setiausaha Agung SP, Amar Singh, beliau yakin Vajpayee tidak berminat untuk bertanding. Setelah mendengar pengesahan itu, barulah Dutt bersetuju.

Dalam sidang akhbar tersebut, Dutt melahirkan rasa terkilannya apabila dia pernah dilabelkan sebagai teroris (pengganas).

Kes tersebut dilalui Dutt 17 tahun yang lampau ketika ayahnya masih bergelar ahli politik.

"Waktu itu, saya tahu ayah saya cukup kecewa. Ayah saya tahu saya tidak bersalah dan dia mahu mendengar verdik itu tetapi sayangnya bapa saya meninggal dunia tanpa mengetahui perkara yang sebenarnya, yang saya bukan seorang teroris," jelas Dutt yang cukup terkenal dengan filem 'Munnabhai' dan beru mendirikan rumahtangga dengan Manyata.

Dutt, bagaimanapun, melahirkan rasa lega apabila Setiausaha Agung Parti All-India Congress membuat kenyataan bahawa beliau bukan seorang pengganas.

"Untuk pertama kalinya seorang wakil Parti All-India Congress membuat kenyataan demikian. Seandainya ayah saya masih hidup hidup tentu dia gembira mendengar berita tersebut," jelas Dutt yang sebelum ini agak kecewa dengan Parti All-India Congress tapi tetap sabar dengan segala kerenah dan tohmahan.

Dutt mempunyai peluang cerah untuk menang kerana beliau disifatkan sebagai simbol perpaduan Hindu-Muslim di Lucknow.

Dan kini setelah namanya dibersihkan dari label 'pengganas', Dutt hanya perlu menghadapi tuduhan memilikki senjata api sahaja.

Artikel Sebelum

Britney Spears kembali 'seksi' seperti dulu

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel