Industri Jagung Bijirin Sumber Pendapatan Generasi Muda - Niaga | mStar

Industri Jagung Bijirin Sumber Pendapatan Generasi Muda

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menunjukkan tanda puas hati terhadap kualiti jagung bijian yang tanam selepas majlis penuaian jagung bijian di Kampung Dadong. Penanaman jagung bijian di Kampung Dadong merupakan percubaan pertama di negara ini untuk mengurangkan kebergantungan kepada import makanan ternakan.

KUALA LUMPUR: Penanaman jagung bijirin sebagai industri baharu bagi memenuhi keperluan makanan ternakan negara bakal memberi peluang kepada pengusaha kecil-kecilan khususnya generasi muda untuk menjadikan bidang pertanian sebagai sumber pendapatan.

Kalangan mereka yang terbabit dalam bidang pertanian berpendapat kejayaan  projek perintis jagung bijirin di kawasan seluas 30 hektar di Kampung Dadong,Terengganu  yang mencapai anggaran tuaian kira-kira 200 tan metrik sejak Mac lepas, boleh dijadikan panduan untuk golongan berkenaan bergiat aktif dalam dalam projek seumpama itu.

Ahli Jemaah Pengarah, Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) Datuk Ahmad Mukhriz Ahmad Fuad berpendapat kejayaan projek perintis itu membuktikan kerajaan berjaya merancakkan lagi kedua-dua subsektor pertanian negara iaitu penanaman dan ruminan (penternakan ayam).

“Jika kita lihat subsektor penanaman, kerajaan berjaya menyasarkan bagi mengguna pakai tanah-tanah terbiar sebanyak 120,000 hektar untuk tanaman jagung. Jadi, pihak yang sebelum ini tidak berkeupayaan menceburi bidang itu kerana tidak memiliki tapak, harus merebut peluang ini,” katanya kepada Bernama.

Beliau juga berharap, pengurangan kos pengeluaran makanan ternakan dapat melahirkan lebih ramai pengusaha baharu kecil-kecilan dalam kalangan generasi muda yang mengusahakan ladang-ladang kecil penternakan di seluruh negara kerana sebelum ini industri penternakan ayam banyak dikuasai syarikat besar.

Selain itu, Ahmad Mukhriz berkata lebih ramai pengusaha industri sokongan dalam bidang pertanian dan penternakan dapat dilahirkan antaranya pembekal baja dan benih, penyedia logistik, pemprosesan serta pihak yang terlibat dengan penjualan dan eksport.

“Dengan bantuan khusus yang disediakan kerajaan seperti skim bantuan geran Agropreneur Muda, saya yakin lebih ramai anak muda akan berminat menjadikan bidang pertanian sebagai kerjaya pilihan,” kata Ahmad Mukhriz  yang juga pengerusi Biro AgroPemuda, Pergerakan Pemuda Umno.

Sebelum ini, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata projek perintis jagung bijirin di Kampung Dadong adalah kejayaan besar kepada industri pertanian negara kerana sasaran itu berjaya melepasi piawaian antarabangsa bagi penanaman jagung bijian iaitu lima tan metrik per hektar.

Susulan itu, Ahmad Shabery berkata kementerian bercadang menjadikan projek jagung Kampung Dadong sebagai dasar untuk menjadikan jagung bijirin yang dijadikan makanan utama bagi ternakan sebagai satu industri  dengan memperluaskan projek itu ke kawasan-kawasan berpotensi.

Beliau berkata pengusaha ternakan mengimport hampir empat juta tan makanan ternakan pada setiap tahun antaranya dari Argentina dan Brazil yang bernilai RM3.1 bilion.

Sementara itu, Presiden Dewan Perniagaan Usahawan Agro Malaysia Mohd Effendi Tahir berkata projek penanaman jagung bijirin memerlukan penglibatan ramai agropreneur di seluruh negara.

”Ia pasti membuka peluang pekerjaan dan perniagaan kepada banyak pihak kerana bakal mewujudkan satu ekosistem baharu termasuk pembekalan benih, penanaman, baja, penuaian, pengeringan, pengumpulan, pemprosesan, logistik, penjualan, pengeksportan dan pembiayaan,” katanya.

Beliau menzahirkan keyakinan, penanaman jagung bijirin akan dapat mengurangkan kebergantungan kepada import bahan makanan ternakan, membantu kestabilan bekalan, selain menyeimbangkan harga input pengeluaran ternakan seperti ayam, ikan dan daging.

Timbalan Pengerusi Kelab Generasi Transformasi Ruminan Malaysia (GTR), Nordin Mat pula berkata penghasilan jagung bijirin di negara ini akan menghasilkan makanan ternakan yang lebih berkualiti  dan segar kerana baru dituai.

“Batang jagung bijirin yang telah dituai juga boleh menjadi sumber fiber yang baik dan murah kepada penternak ruminan dan perlu dikomersialkan untuk faedah banyak pihak,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

MBI Bakal Selaras Perniagaan Dengan GLC

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain