suria

16 tahun bersama, pemilik dakwa ‘Cik Kiah’ ular sawa batik peliharaan terbesar di Asia

Dakwa Mohd Redzuan, Cik Kiah adalah ular sawa batik peliharaan terbesar di Asia.

KU sangka golongan 'makcik-makcik' namun ia sebenarnya seekor ular.

Begitulah kisahnya mengenai Cik Kiah, seekor ular sawa betina daripada keluarga Malayopython reticulatus atau reculated python' yang dibela Mohd Redzuan Abdullah Zawawi.

Ular sawa batik seakan anakonda itu memiliki panjang tujuh meter dengan berat 220 kilogram.

Malah dakwa Mohd Redzuan, 36, Cik Kiah adalah ular sawa batik peliharaan terbesar di Asia.

Untuk rekod, Guinness World Records mencatatkan ular sawa batik di Missouri, Amerika Syarikat yang dinamakan Medusa sebagai ular terpanjang di dunia dengan ukuran 7.67 meter pada 2011.

Mengulas hobinya membela reptilia, Mohd Redzuan yang ditemui di rumahnya di sini baru-baru ini, berkata Cik Kiah merupakan antara enam ekor ular sawa batik yang dibelanya.

“Kesemua ular ini saya tempatkan di sebuah rumah yang saya sewa khas untuk mereka, ” kata bapa dua anak itu.

Menyingkap “pertemuannya” dengan Cik Kiah, Mohd Redzuan berkata dia terserempak dengan reptilia itu melintas jalan kira-kira 16 tahun lepas.

"Ketika itu saya dalam perjalanan menghala ke Teluk Bahang dan ternampak anak ular sawa sedang melintas jalan. Saya ambil dan putuskan untuk membelanya. Ketika itu saiznya cuma sebesar dua ke tiga jari saya, ” katanya, menambah Cik Kiah merupakan ular pertama yang dibelanya.

Menurut lelaki itu, hobinya mendapat sokongan penuh daripada ahli keluarga yang kesemuanya merupakan pencinta haiwan.

"Ular sawa batik ini sememangnya jinak, malah ia juga tidak mudah terdedah kepada penyakit selain hanya memerlukan tempat tinggal yang selesa dan ruang yang mencukupi, bergantung pada saiz ular," kata bekas penjawat awam itu.

Dia turut menjelaskan mereka yang mahu membela reptilia itu perlu mendapatkan lesen daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).

"Sebelum ini, ada peminat ingin saya membuat pertunjukan ular, namun tidak boleh kerana tidak memiliki lesen untuk pertunjukan," katanya, menambah anak sulungnya yang berusia 12 tahun turut berkongsi minat dengannya.

Mohd Redzuan mengakui kos memelihara ular sawa agak besar dan dia membelanjakan antara RM700 dan RM800 sebulan untuk makanan reptilia terbabit.

"Lagi besar ular itu lagi tinggi kos makanan. Untuk Cik Kiah, makanan yang diperlukannya ialah kira-kira 20 hingga 25 ekor ayam sebulan," katanya. - BERNAMA.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

TONTON VIDEO PILIHAN!

Artikel Berkaitan

Artikel Lain