Jepun kaji permohonan Malaysia untuk dapatkan pinjaman

Dr Mahathir bertukar senyuman dengan Abe pada akhir sidang akhbar bersama di kediaman rasmi Abe di Tokyo, Selasa. - Foto Issei Kato/ Pool via AP

TOKYO: Jepun telah memberitahu bahawa permintaan Malaysia untuk membuat pinjaman yen mungkin dipertimbangkan dengan fokus kepada pengangkutan, pendidikan dan pembangunan sumber manusia.

Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe berkata, satu pasukan pakar daripada syarikat kereta api Jepun akan dihantar ke Malaysia pada akhir bulan ini sebagai sebahagian daripada kajian ke arah usaha tersebut.

Bercakap pada sidang akhbar bersama Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad selepas ceramah dua hala di sini pada Selasa, Abe berkata hubungan pengangkutan yang komprehensif diperlukan terutamanya pengangkutan penumpang dan kargo.

"Saya memberitahu Dr Mahathir bahawa Jepun akan mengkaji bersama Malaysia tentang kemungkinan melanjutkan pinjaman yen dengan tumpuan utama dalam pembangunan pengangkutan, pendidikan dan sumber manusia.

"Saya berharap kajian ini akan membawa kepada kerjasama yang konkrit pada masa akan datang," katanya.

Malaysia telah memohon pinjaman yen semasa pertemuan pertama Dr Mahathir dan Abe pada Jun untuk membantu menyelesaikan hutang kerajaan negara ini.

Ketika membentangkan Belanjawan 2019, Menteri Kewangan Lim Guan Eng mendedahkan bahawa kerajaan Jepun telah menawarkan jaminan sehingga 200 bilion yen (RM7.3 bilion) untuk penerbitan 10 tahun bon Samurai.

Ia bakal dilaksanakan melalui Japan Bank of International Cooperation dengan kadar kupon indikatif sebanyak 0.65% yang akan dikeluarkan sebelum Mac tahun depan. - The Star

Shinzo Abe, Mahathir Mohamad

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain