Rakyat Malaysia di Lombok selamat - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia di Lombok selamat

Pesakit dialihkan ke luar tempat letak kereta di Hospital Mataram selepas gempa kuat di Mataram, Pulau Lombok.

JAKARTA: Rakyat Malaysia di Lombok dilaporkan berada dalam keadaan selamat ketika ini berikutan berlakunya kejadian gempa bumi bermagnitud 7 Skala Richter pada Ahad.

Timbalan Duta Besar Malaysia di Indonesia, Zamshari Shaharan berkata kedutaan berjaya menghubungi 84 warga Malaysia di beberapa lokasi di Lombok setakat pagi ini dan dimaklumkan mereka berada dalam keadaan selamat.

"Kedutaan juga berjaya menghubungi para pelajar Malaysia yang menuntut di Bali dan mereka juga dilaporkan berada dalam keadaan selamat," katanya.

Gegaran gempa bumi kuat di Lombok Utara pukul 6.46 petang Ahad itu turut dirasai di sekitar Pulau Lombok, Pulau Sumbawa, Pulau Bali dan Jawa Timur.

Kedutaan Malaysia juga menasihatkan rakyat Malaysia yang berada di Lombok supaya kekal berada di tempat yang selamat dan menghindari kawasan berisiko termasuk bangunan yang mengalami kerosakan.

"Sebahagian kawasan di Lombok Utara dan Timur masih terputus bekalan elektrik dan warganegara Malaysia yang terkesan dinasihatkan untuk kekal tenang dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan," katanya.

Rakyat Malaysia yang merancang untuk ke Lombok dalam masa yang terdekat diingatkan supaya sentiasa berwaspada dan memantau perkembangan semasa, katanya.

"Mereka diminta untuk mematuhi arahan pihak berkuasa tempatan dan memaklumkan kepada kedutaan.

"Rakyat Malaysia yang berada di Lombok yang memerlukan bantuan konsular boleh menghubungi nombor telefon +62215224947 dan +62 81380813036 (WhatsApp) serta emel mwjakarta@kln.gov.my / jkonsular@gmail.com," katanya.

Menurut laporan media Indonesia, setakat pagi ini, 82 orang dilaporkan terkorban, bekalan elektrik terputus di beberapa kawasan, manakala banyak kerosakan bangunan dan rumah dilaporkan berlaku di seluruh pulau Lombok itu. - BERNAMA

gempa bumi , Lombok

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lagi gempa bumi gegar Lombok

Lagi gempa bumi gegar Indonesia

Artikel Lain