Tak sangka pengganas tinggal 'sebelah rumah' - Semasa | mStar

Tak sangka pengganas tinggal 'sebelah rumah'

Police menahan anggota militan dikaitkan dengan Abu Sayyaf di pangsapuri Desa Baiduri di Cheras.

EKSKLUSIF

KUALA LUMPUR: Penduduk di pangsapuri Desa Baiduri di Cheras kebanyakannya bergaul sesama mereka dan menjadi kejutan besar bagi mereka apabila mendapat tahu seorang lelaki bersenjata Abu Sayyaf tinggal di kawasan mereka selama dua tahun.

Di blok Zamrud, unit kedua di sebelah kanan iaitu ZA2-14 merupakan tempat tinggal Hajar Abdul Mubin sejak 2015.

Hajar yang juga dikenali sebagai Abu Asrie, merupakan ahli kumpulan Abu Sayyaf yang berpangkalan di Basilan di Filipina sebelum ke Kuala Lumpur.

Dia merupakan anak saudara kepada Furuji Indama, pemimpin puak Abu Sayyaf di Basilan.

Pada Selasa lalu, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Sofian Abd Razak menjatuhkan hukuman penjara enam tahun ke atas Hajar, 26, bermula tarikh penahanannya kerana menjadi anggota kumpulan itu sejak 2010.

Pada hari yang sama, abang ipar Hajar, Abdul Syamir Dabilin, 25, warga Filipina, dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dari tarikh penahanannya kerana dengan sengaja tidak memasukkan maklumat mengenai tindakan pengganas, yang merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 130M Kanun Keseksaan.

Syamir mempunyai gambar Hajar bersama anggota bersenjata Abu Sayyaf tetapi dia gagal melaporkannya kepada pihak berkuasa.

Bagaimanapun, ramai penduduk di pangsapuri itu hanya mengetahui kebenaran mengenai Hajar menerusi laporan berita selepas dia dan tujuh lagi ditangkap beberapa jam sebelum upacara penutup Sukan SEA ke-29 pada Ogos tahun lepas.

Abu Sayyaf

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Dulu ibu terlanjur, kini anak pula

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel