Kargo Tergelincir, Perkhidmatan Kereta Api Terjejas

PETALING JAYA: Perkhidmatan kereta api membabitkan beberapa destinasi sekitar Lembah Klang mengalami gangguan susulan insiden kereta api kargo tergelincir di Stesen Bank Negara, kira-kira pukul 2.58 pagi Khamis.

Susulan insiden itu, Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) menerusi akaun Twitternya pada Khamis memaklumkan, tiada perkhidmatan kereta api melalui stesen KL; Bank Negara; Putra dan Segambut.

Menurut KTMB, insiden itu turut menyebabkan operasi perkhidmatan komuter terhad ke beberapa destinasi saja iaitu Tanjung Malim-Kepong; Pelabuhan Klang-KL Sentral; Tampin/Seremban-KL Sentral dan Batu Caves-Sentul.

"Penumpang dinasihat menggunakan perkhidmatan alternatif iaitu MRT di Sungai Buloh, Kajang, Muzium Negara, Pasar Seni dan LRT Subang Jaya.

"Mohon maaf di atas kesulitan ini," katanya.

KTMB berkata, penumpang yang menggunakan perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) pula dibawa dari dan ke Stesen Sungai Buloh menggunakan MRT sebelum menyambung perjalanan dengan ETS ke destinasi seterusnya.

Katanya, bagi penumpang dari dan ke laluan Batu Caves-KL Sentral-Sentul, perkhidmatan bas disediakan di hadapan stesen Sentul dan KL Sentral.

"Bas menunggu di hadapan stesen Sentul dan di KL Sentral di kawasan parkir KLIA Ekspress Departure Hall. Harap maklum," katanya.

KTMB berkata kerja-kerja baikpulih sedang giat dijalankan dan mengambil masa dua hingga tiga hari untuk perkhidmatan kembali seperti biasa.

"Sebarang perkembangan terkini, akan dimaklumkan dari semasa ke semasa," katanya.

KTMB, kargo tergelincir

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kakitangan AADK Ditahan Minta Suapan

Artikel Berkaitan

Artikel Lain