UUM Tersenarai Universiti Terbaik Asia - Semasa | mStar

UUM Tersenarai Universiti Terbaik Asia

ALOR SETAR: Universiti UtaraMalaysia (UUM) terus meningkatkan kedudukannya apabila tersenarai dalam kalangan satu peratus  (1%) universiti terbaik di rantauAsia daripada 11,900 universiti yang ada.

Naib Canselor UUM Prof Datuk Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak berkata universiti pengurusan terkemuka itu melonjak enam anak tangga pada kedudukan ke-131 dalam QS Asia University Rankings 2018.

"Keputusan yang dikeluarkan QS Asia University Rankings itu menyaksikan UUM melonjak 168 anak tangga sejak kali pertama disenaraikan dalam QS Asia pada 2011," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Sehubungan itu, Mohamed Mustafa meminta semua warga UUM terus berganding bahu dan bertekad ke arah menjadikan UUM sebagai sebuah Universiti Pengurusan Terkemuka.

UUM berada pada kedudukan ke-299 sejak tersenaraipada 2011 sebelum menduduki tangga ke-193 (2015-2016) dan ke-137 (2016-2017).

QS University Ranking Asia merupakan agensi di United Kingdom yang membuat penarafan universitiperingkat serantau dan dunia berdasarkan 10 indikator yang ditetapkan.  -- Bernama

UUM , Asia

Artikel Sebelum

'Anak Ikan' Vida: Cik B Bagi Amaran!

Artikel Berikut

Empat Anggota TLDM Hadapi 11 Tuduhan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!