Awas! Jangan Tertipu Amil Palsu - Semasa | mStar

Awas! Jangan Tertipu Amil Palsu

GAMBAR HIASAN

ALOR SETAR: Umat Islam di negeri ini diingatkan supaya menjelaskan bayaran zakat fitrah kepada amil-amil yang dilantik oleh Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) agar tidak tertipu oleh ''amil palsu'' yang akan biasanya muncul pada minggu akhir Ramadan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Zakaria Othman berkata, seramai 3,200 amil telah ditempatkan di kawasan-kawasan yang dipilih di seluruh pelusuk negeri dan mereka mempunyai kad kuasa bersama buku resit bayaran berwarna oren yang sah daripada LZNK.

"Perkara pertama yang perlu diberi perhatian pembayar zakat ialah memastikan individu yang mengutip zakat di masjid, kompleks beli-belah, bank-bank dan pasar raya mempunyai kad kuasa yang digantung pada leher dan resit bayaran adalah daripada LZNK yang berwarna oren, supaya tidak tertipu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelancaran kaunter Drive Tru (pandu lalu) Bayaran Zakat Fitrah di Menara Zakat Kedah di sini, Isnin.

Katanya, kaunter yang dibuka pada pukul 8 pagi hingga 7 malam sehingga akhir Ramadan memberi kemudahan kepada orang ramai membayar zakat fitrah dengan cepat dan berkesan.

Beliau berkata, dalam tempoh dua jam (8 pagi hingga 10 pagi) kaunter berkenaan berjaya mengumpul RM1,200 daripada 160 pembayar zakat yang menggunakan kemudahan pandu lalu itu.

Dalam pada itu, Zakaria turut meminta kakitangannya memantau bagi mengenal pasti individu tertentu termasuk amil yang dilantik LZNK mengambil kesempatan mengutip zakat fitrah bagi pihak lain.

"Kita dapat aduan ada individu ambil kesempatan bahkan ada amil kita sendiri yang ambil kesempatan memungut zakat fitrah ini bagi orang lain dan saya dah beri peringatan kepada semua amil kita dan berharap perkara ini tak berulang tahun ini," katanya menurut Bernama.

Sementara itu, Zakaria berkata, jumlah kutipan keseluruhan jenis zakat di Kedah sehingga 19 Jun ini ialah RM70 juta, peningkatan RM8 juta dalam tempoh sama tahun lepas.

Zakat pendapatan adalah tertinggi iaitu RM40 juta, zakat perniagaan RM17.846 juta dan zakat wang simpanan sebanyak RM7 juta.

Belau juga meminta orang ramai supaya tidak menunggu saat-saat akhir untuk menunaikan zakat fitrah dan datang awal bagi mengelak berlaku kesesakan di kaunter-kaunter zakat.

Zakat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain