Tiada Rakyat Malaysia Terjejas Insiden Rempuhan Van - Semasa | mStar

Tiada Rakyat Malaysia Terjejas Insiden Rempuhan Van

KUALA LUMPUR: Tiada rakyat Malaysia terjejas dalam insiden rempuhan van berdekatan Masjid Finsbury Park, di Utara London awal pagi Isnin, kata Kementerian Luar.

Kementerian dalam satu kenyataan berkata kerajaan Malaysia mengutuk serangan ke atas orang awam yang tidak bersalah dan menyifatkan insiden itu amat membimbangkan kerana ia seolah-olah khusus disasarkan kepada jemaah yang baru selesai menunaikan solat semasa bulan Ramadan yang mulia.

"Malaysia mengucapkan takziah kepada keluarga orang tersayang mangsa insiden yang ngeri ini. Malaysia berharap bahawa pelaku insiden tersebut segera dibawa ke muka pengadilan," kata kenyataan itu.

Menurut laporan Reuter, sekurang-kurangnya seorang maut dan 10 yang lain cedera apabila sebuah van merempuh sekumpulan jemaah pejalan kaki dekat masjid itu sejurus selepas tengah malam (waktu tempatan) pada Isnin ketika umat Islam meninggalkan masjid selepas menunaikan solat.

Kementerian berkata ia sedang memantau dengan rapi insiden dan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London sedang berhubung rapat dengan pihak berkuasa tempatan dan pada ketika ini memberi maklumat terkini kepada komuniti Malaysia di bandar itu berhubung insiden tersebut.

Kementerian juga menasihatkan rakyat Malaysia yang tinggal di sekitar kawasan-kawasan yang terjejas supaya sentiasa berwaspada dan mematuhi arahan oleh pihak berkuasa tempatan.

Mereka yang berada dalam kecemasan boleh menghubungi Suruhanjaya Tinggi Malaysia di London di 52 Bedford Row, London WC1R 4LR atau menghubungi +44 (0) 207 242 4308 atau e-mel mwlondon.kln@1govuc.gov.my. - BERNAMA

rempuhan van

Artikel Sebelum

Drama Air Mata Suspek Bunuh Nhaveen

Artikel Berikut

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun