Klinik Kesihatan KL Beroperasi Sehingga 9.30 Malam - Semasa | mStar

Klinik Kesihatan KL Beroperasi Sehingga 9.30 Malam

Dr S. Subramaniam menguji mesin tekanan darah tinggi di pusat kesihatan kendiri di Klinik Kesihatan Kuala Lumpur (KKKL), ketika membuat lawatan mengejut ke klinik kesihatan baharu itu pada Khamis. Foto: Bernama

KUALA LUMPUR: Waktu operasi perkhidmatan Klinik Kesihatan Kuala Lumpur di Jalan Fletcher di sini akan dilanjutkan sehingga 9.30 malam dalam tempoh tiga minggu lagi.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata waktu operasi sekarang dari 8 pagi hingga 5 petang dilanjutkan bagi menampung jumlah pesakit yang semakin meningkat.

"Sejak dibuka tiga hari lalu, kira-kira 700 pesakit telah mendapatkan perkhidmatan kesihatan di klinik ini," katanya mengenai fasiliti kesihatan itu yang sebelum ini dilapor mampu menampung sehingga 3,000 pesakit sehari.

Lebih 50 doktor perubatan termasuk empat doktor pakar kesihatan keluarga serta 200 pegawai kesihatan bertugas di klinik itu, kata Dr Subramaniam kepada pemberita selepas membuat tinjauan di klinik berkenaan pada Khamis.

Menteri itu berkata klinik itu menggantikan perkhidmatan Jabatan PesakitLuar Hospital Kuala Lumpur (HKL) sekali gus mengurangkan kesesakan di hospital berkenaan.

Dr Subramaniam berkata 12 perkhidmatan disediakan di klinik yang dibina dengan kos RM50 juta itu antaranya pesakit luar, pergigian, ibu dan anak, pakar,rehabilitasi, x-ray, makmal dan farmasi.

Mengenai aduan sesetengah pesakit perlu menunggu lama bagi memasukkan butiran dalam sistem berkomputer, beliau berkata masalah itu dijangka selesai dalam tempoh sebulan.

Beliau turut ditanya mengenai tawaran lima peratus tempat untuk kursus perubatan, pergigian dan farmasi di universiti awam (UA) kepada pelajar asing mulai pengambilan tahun ini.

Dr Subramaniam berkata usaha itu membolehkan UA menambah sumber kewangan kerana kos pengajian akan ditanggung sepenuhnya tanpa subsidi oleh pelajar asing berkenaan.

Tawaran tempat pengajian itu diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ketika melakukan lawatan ke India. Ia selaras dengan liberalisasi sistem pendidikan tinggi dan usaha menjadikanMalaysia sebagai pusat pendidikan. -Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain