Individu Dijangkiti H1N1 Perlu Elak Sebar Virus - Semasa | mStar

Individu Dijangkiti H1N1 Perlu Elak Sebar Virus

Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan Datuk Seri Dr Chen Chaw Min (dua, kiri) dan KNoor Hisham Abdullah (tiga, kiri) ketika menyertai larian pada MySihat Run 2017 di Padang Merbok, Ahad. Foto: Bernama

KUALA LUMPUR:  Kementerian Kesihatan menasihati individu yang dijangkiti virus Influenza A (H1N1) supaya mengambil langkah perlu bagimengelak virus itu disebarkan kepada orang lain.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata mereka yang sedang mengalami selesema, yang boleh membawa kepada 'selesema babi atau swineflu' itu perlu mengasingkan diri daripada orang ramai atau memakai topeng muka apabila berada di tempat awam.

"Mereka perlu memakai topeng muka bila berada di tempat awam dan memastikan tangan mereka bersih pada setiap masa," katanya kepada pemberita pada acara Larian MySihat 2017 yang diadakan di Padang Merbok, di sini, Ahad.

Dua kes H1N1 dilaporkan di Melaka semalam, membabitkan dua pelajar Sekolah Kebangsaan Tengkera 2, Melaka Tengah.

Dalam perkembangan lain, Dr Noor Hisham berkata laporan media yang menggambarkan bahawa virus leptospirosis atau kencing tikus sebagai 'virusmisteri" boleh mencetuskan kebimbangan dalam kalangan orang ramai.

"Media telah tularkan penyakit itu sebagai "virus misteri" yang menimbulkan panik dalam kalangan orang ramai di Kajang, ia bukannya virus misteri," katanya.

Tiga individu di Kelantan disahkan dijangkiti leptospirosis pada Jumaat, yang dipercayai ada kaitan dengan kejadian banjir baru-baru ini di Tanah Merah.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S. Subramaniam, semalam berkata sebelum itu,ketiga-tiga mereka bersama tiga yang lain dimasukkan ke Hospital Tanah Merah Hospital (HTM) selepas menghadiri majlis perjumpaan keluarga di Kajang, Selangor.

Sementara itu, kira-kira 2,000 peserta mengambil bahagian dalam Larian MySihat 2017 yang julung kali diadakan bagi menyokong komitmen kerajaan dalam menggalakkan gaya hidup sihat dan mengurangkan penyakit tidak berjangkit (NCD) dalam kalangan rakyat Malaysia.

Larian itu dianjurkan Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia (MySihat) dengan sokongan Kementerian Kesihatan, Persatuan Olahraga Amatur Wilayah Persekutuan (FTAAA) dan Persatuan Kebajikan Golongan Asnaf & Gelandangan Kuala Lumpur dan Selangor. -Bernama

H1n1

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin