Himpunan 355: Pemuda Gerakan Sambut Baik Keputusan DBKL - Semasa | mStar

Himpunan 355: Pemuda Gerakan Sambut Baik Keputusan DBKL

Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (tiga, kanan) ketika sidang media pada Sabtu, mengumumkan penganjuran Himpunan 355 yang akan diadakan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, 18 Februari ini.
PETALING JAYA: Pengerusi Biro Undang-Undang Pemuda Gerakan Chai Ko Thing mengalu-alukan keputusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) melarang PAS daripada mengadakan perhimpunan di Dataran Merdeka.

Ko Thing berkata walaupun Gerakan menghormati hak untuk berhimpun secara bebas, adalah tidak sesuai apabila PAS memilih Dataran Merdeka sebagai lokasi perhimpunan.

"PAS merancang untuk mengadakan perhimpunan besar dan lain-lain himpunan yang seakan-akan sama dengan Bersih, ia boleh menyebabkan gangguan awam," katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

Ko Thing berkata motif di sebalik perhimpunan itu adalah 'sangat mencurigakan' kerana kerajaan telah mengumumkan bahawa satu kajian mendalam akan dijalankan ke atas pindaan terhadap Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau dikenali sebagai Akta 355.

Beliau menambah bahawa memandangkan kerajaan akan mengambil alih perkara ini masa akan datang, tiada sebab untuk PAS mengadakan perhimpunan mega tersebut untuk mempamerkan kekuatannya.

Beliau yang juga Penyelaras Gerakan Bukit Gasing berkata perhimpunan itu juga akan menjejaskan hubungan harmoni antara orang Islam dan bukan Islam.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain