Tiada Rumah Terbuka Aidilfitri Di Istana Pasir Pelangi Tahun Ini - Semasa | mStar

Tiada Rumah Terbuka Aidilfitri Di Istana Pasir Pelangi Tahun Ini

JOHOR BARU: Keluarga kerabat Diraja Johor tidak akan meraikan sambutan Hari Raya dengan rakyat di negeri ini bagi menghormati kemangkatan Tunku Laksamana Johor.

Perkara itu diumumkan Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menerusi laman Facebook rasminya bahawa keluarga tersebut memutuskan tidak mengadakan Rumah Terbuka Hari Raya untuk orang ramai pada tahun ini seperti tahun-tahun yang lepas.

Pada masa sama, keluarga Diraja itu menghargai setiap peluang untuk meraikan sambutan perayaan tersebut bersama rakyat tetapi pada tahun ini, ia akan diadakan secara peribadi bagi memperingati kemangkatan Tunku Abdul Jalil pada Disember tahun lalu.

"Almarhum Tunku Laksamana Johor mangkat pada 5hb Disember 2015. Hari lahirnya jatuh pada 5hb Julai - hari terakhir dibulan Ramadan - dan waktu tersebut merupakan saat yang memilukan dan sukar kerana Tuanku Sultan dan keluarga Baginda masih dalam keadaan gundah dan sedih mengenangkan Almarhum.

"Keluarga DiRaja Johor sebaliknya akan menunaikan Sembahyang Hari Raya (solat sunat AidilFitri) di masjid sebelum menziarahi Makam Diraja bagi membaca Surah Yassin untuk Almarhum, dan selepas itu akan memperuntukkan masa bersama keluarga secara peribadi," demikian menurut kenyataan dalam Facebook itu.

Ia merupakan tradisi bagi rakyat pelbagai kaum untuk datang ke Istana Pasir Pelangi bagi meraikan sambutan Hari Raya bersama keluarga kerabat Diraja Johor itu.Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain