Wujudkan Detik Penyatuan Dikalangan Rakyat Malaysia - Semasa | mStar

Wujudkan Detik Penyatuan Dikalangan Rakyat Malaysia

PETALING JAYA: Detik-detik penyatuan antara satu sama lain mampu menghilangkan suara negatif dalam masyarakat, demikian menurut  ahli perniagaan dan penulis buku terkenal, Anas Zubedy.

Beliau berharap detik-detik penyatuan secara kecil-kecilan dapat dijayakan menerusi kempen #SaySomethingNice yang akan berlangsung selama 17 hari bermula 31 Ogos (Hari Kebangsaan) hingga 16 September (Hari Malaysia) depan.

"Rakyat Malaysia sering berubah antara perpaduan dan perpecahan.

"Lebih banyak usaha perpaduan dibuat, lebih banyak peluang kita untuk mencairkan elemen perpecahan. Akan ada orang-orang yang sentiasa menimbulkan konflik, tetapi terpulang kepada kita menentukan kebersamaan dalam kepelbagaian untuk menentang perkara itu," katanya pada majlis pelancaran kempen di sini.

Katanya, usaha ke arah itu boleh dilakukan menerusi pelbagai cara seperti pertandingan tarian atau apa sahaja selagi mereka disemai dengan semangat perpaduan.

Tambah beliau: "Tahun lepas, kami mempunyai 57 projek sebagai sebahagian daripada kempen ini termasuk #PlantSomethingNice, @DanceSomethingNice dan #HostSomethingNice."

#DanceSomethingNice Merupakan kerjasama antara Sekolah Antarabangsa Sri Kuala Lumpur dan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara).

Ia bermula sebagai pertandingan tarian di sekolah dan sejak itu berkembang menjadi pertandingan tarian antara sekolah di Selangor.

Kempen #SaySomethingNice telah dimulakan pada tahun 2011.

Tahun ini, ia akan bertemakan "Mewujudkan Jutaan Detik-Detik Perpaduan".

Terdapat 15,000 poster dan 10,000 pelekat kereta akan diedarkan untuk kempen yang ditaja oleh SBS Prints Sdn Bhd.

Anas Zubedy

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Anwar dijangka menghadap Agong Isnin