Pegawai IT Dalang Sabotaj myIMMs

Prosedur biometrik dengan imbasan cap jari bagi saringan keselamatan dilakukan di kaunter Imigresen Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini.

PETALING JAYA: Bukan pegawai Imigresen, tetapi penjawat awam yang memiliki kepakaran dalam bidang teknologi maklumat (IT) disyaki menjadi dalang mensabotaj Sistem Imigresen Malaysia (myIMMs).

Setakat ini, enam pegawai terlibat telah ditukarkan ke jabatan lain, manakala bakinya dalam proses untuk dipindahkan bagi membolehkan pasukan khas yang ditubuhkan menjalankan siasatan.

Selain bertugas di Ibu Pejabat Jabatan Imigresen, ada diantara pegawai berkenaan berkhidmat di Jabatan Perdana Menteri yang bertugas di bahagian pengurusan khidmat dan pemerolehan.

Sumber memberitahu mStar Online, beberapa pegawai IT yang disyaki terlibat berpengalaman dalam mengendalikan myIMMs sejak beberapa tahun lalu.

"Mereka bertugas di bahagian teknologi maklumat dan berpengalaman mengendalikan myIMMs.

"Saya percaya pertukaran pegawai-pegawai ini berkaitan isu myIMMs," katanya.

Bagaimanapun, sumber berkenaan tidak memperincikan jumlah sebenar pegawai IT yang telah ditukarkan itu dan akan dikenakan tindakan disiplin susulan pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2015.

Pada Isnin, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya percaya wujud perbuatan sabotaj dalam pelaksanaan myIMMs.

Terdahulu pada 18 Mei, Laporan Ketua Audit Negara 2015 Siri 1 mendedahkan myIMMs yang dibangunkan bagi menyokong operasi utama Jabatan Imigresen kurang memuaskan dan menyebabkan objektifnya terjejas.

Menurut laporan itu, kemudahan biometrik myIMMs bernilai RM10.3 juta telah dibekalkan dan dibayar, tetapi tidak dipasang dan diguna pakai di pintu masuk negara bagi tujuan penyaringan dan pengesahan identiti warga asing dan juga rakyat Malaysia.


Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain