Nasi Dagang Terpanjang Masuk Malaysia Book Of Records

Gambar Hiasan

KUALA TERENGGANU: Nasi dagang sejuk beku yang dibangunkan Terengganu Kitchen Sdn Bhd bakal diisytihar sebagai 'The Longest Nasi Dagang (T'Dagang) Packet Line' dalam Malaysia Book of Records.

Penolong Pengurus Besar Bahagian Jualan dan Pemasaran T-Kitchen, Rozeli Abdul Gani berkata ia akan diumumkan pada 26 Mei yang melibatkan 12,000 pek nasi sepanjang dua kilometer.

"Ia membabitkan 220 peserta yang terdiri dari usahawan, jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung Kuala Nerus serta pelajar Kolej Inforana Kuala Nerus yang akan menyediakan 12,000 pek nasi dagang dari 150 gantang beras," katanya.

Majlis dijangka dirasmikan Menteri Besar Ahmad Razif Abd Rahman.

T-Dagang dibangunkan oleh pengusaha nasi dagang sekitar Kuala Terengganu dan kini dijual di kedai serbaneka T-Mart milik Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) di Kampung Baru, Kuala Lumpur dan Padang Hiliran, Kuala Terengganu dengan harga RM8.50 sepaket. 

Rozeli berkata pihaknya akan turut memasarkan T-Dagang di pasar raya Giant, Mydin, Tesco dan Jusco di seluruh negara mulai Oktober ini.

"Bagi pasaran luar negara, kita sudah mendapat permintaan daripada beberapa pembekal yang berminat untuk memasarkannya ke Singapura, Brunei, China, Jepun dan Korea," katanya.

Sementara itu Pengurus Pembangunan Perniagaan YPU, Engku Mohd Hairulnizam Tuan Ahmad berkata projek menghasilkan nasi dagang sejuk beku itu bermula pada Jun 2015 dengan kerjasama Pusat Sains Kreativiti Terengganu, Universiti Sultan Zainal Abidin dan YPU dengan kos permulaan RM200,000.

"Kami mengeluarkan produk berkenaan dengan kapasiti pengeluaran kilang sebanyak 500 bungkus sehari sejak Mac lalu. Nasi dagang sejuk beku ini boleh disimpan dalam peti ais dan dipanaskan dalam ketuhar apabila hendak dimakan dan ia bertahan selama enam bulan selepas tarikh pengeluarannya," katanya. -- Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!