Nasi Dagang Terpanjang Masuk Malaysia Book Of Records - Semasa | mStar

Nasi Dagang Terpanjang Masuk Malaysia Book Of Records

Gambar Hiasan

KUALA TERENGGANU: Nasi dagang sejuk beku yang dibangunkan Terengganu Kitchen Sdn Bhd bakal diisytihar sebagai 'The Longest Nasi Dagang (T'Dagang) Packet Line' dalam Malaysia Book of Records.

Penolong Pengurus Besar Bahagian Jualan dan Pemasaran T-Kitchen, Rozeli Abdul Gani berkata ia akan diumumkan pada 26 Mei yang melibatkan 12,000 pek nasi sepanjang dua kilometer.

"Ia membabitkan 220 peserta yang terdiri dari usahawan, jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung Kuala Nerus serta pelajar Kolej Inforana Kuala Nerus yang akan menyediakan 12,000 pek nasi dagang dari 150 gantang beras," katanya.

Majlis dijangka dirasmikan Menteri Besar Ahmad Razif Abd Rahman.

T-Dagang dibangunkan oleh pengusaha nasi dagang sekitar Kuala Terengganu dan kini dijual di kedai serbaneka T-Mart milik Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) di Kampung Baru, Kuala Lumpur dan Padang Hiliran, Kuala Terengganu dengan harga RM8.50 sepaket. 

Rozeli berkata pihaknya akan turut memasarkan T-Dagang di pasar raya Giant, Mydin, Tesco dan Jusco di seluruh negara mulai Oktober ini.

"Bagi pasaran luar negara, kita sudah mendapat permintaan daripada beberapa pembekal yang berminat untuk memasarkannya ke Singapura, Brunei, China, Jepun dan Korea," katanya.

Sementara itu Pengurus Pembangunan Perniagaan YPU, Engku Mohd Hairulnizam Tuan Ahmad berkata projek menghasilkan nasi dagang sejuk beku itu bermula pada Jun 2015 dengan kerjasama Pusat Sains Kreativiti Terengganu, Universiti Sultan Zainal Abidin dan YPU dengan kos permulaan RM200,000.

"Kami mengeluarkan produk berkenaan dengan kapasiti pengeluaran kilang sebanyak 500 bungkus sehari sejak Mac lalu. Nasi dagang sejuk beku ini boleh disimpan dalam peti ais dan dipanaskan dalam ketuhar apabila hendak dimakan dan ia bertahan selama enam bulan selepas tarikh pengeluarannya," katanya. -- Bernama

nasi dagang , T'Dagang , Rozeli Abdul Gani

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain