Babi Hutan Mati Tersangkut Pintu Pagar Sekolah

KUANTAN: Seekor babi hutan mati selepas kepalanya tersangkut di jeriji besi pintu pagar Sekolah Kebangsaan Beserah di sini, pagi Rabu.

Pengarah Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Pahang Zainal Yusoff berkata babi hutan itu yang datang dari hutan berhampiran, dipercayai sesat  sebelum tersangkut di pintu pagar tersebut kira-kira pukul 6.15 pagi.

"Empat anggota JPAM dikejarkan ke sekolah itu selepas dihubungi kira-kira pukul 6.30 pagi dan babi hutan tersebut ditemui dalam keadaan berlumuran darah akibat luka kerana cuba melepaskan diri daripada jeriji pagar berkenaan.

"Bagaimanapun, haiwan itu gagal melepaskan diri dan mati dua jam kemudian," katanya kepada pemberita di sini, Rabu.

Zainal berkata haiwan itu berjaya dikeluarkan daripada pintu pagar berkenaan sekitar pukul 10 pagi dan pihaknya kemudian menghubungi Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) memandangkan ia melibatkan hidupan liar.

Sementara itu, pengusaha kantin sekolah Yusof Abdullah, 33, berkata beliau mulanya menyangka berlaku kemalangan jalan raya apabila terdengar bunyi dentuman kuat sebanyak dua kali dari arah pintu pagar tersebut.

Beliau yang tiba di sekolah itu pada pukul 5 pagi untuk membuat persiapan membuka kantin, kemudian memanggil dua pengawal keselamatan di situ untuk memeriksa punca bunyi berkenaan.

"Kami terkejut apabila melihat babi hutan itu tersepit di pintu pagar dan mula berdarah apabila cuba meloloskan diri," katanya.

Yusof berkata beliau bersyukur kerana tidak membuka pintu pagar itu semasa menghantar barangan basah seperti kebiasaannya kerana tindakan berkenaan pasti menyebabkan haiwan tersebut memasuki kawasan sekolah.

babi hutan, Zainal Yusoff

Artikel Sebelum

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain