Sampel DNA Waris Jemaah Hilang Diserah Kepada Pihak Berkuasa Arab Saudi - Semasa | mStar

Sampel DNA Waris Jemaah Hilang Diserah Kepada Pihak Berkuasa Arab Saudi

MAKKAH: Sampel asid deoksiribonukleik (DNA) waris dua jemaah haji Malaysia yang masih hilang selepas tragedi kren tumbang di Masjidil Haram pada 11 Sept lepas, telah diserahkan kepada pihak berkuasa Arab Saudi untuk proses pengecaman jenazah di rumah mayat Muaissem di Mina.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, waris jemaah berkenaan tiba di Jeddah pada 6.15 petang Jumaat dan mereka terus dibawa ke rumah mayat itu untuk proses pengambilan spesimen masing-masing.

"Proses untuk padanan dengan DNA jenazah-jenazah di rumah mayat itu akan mengambil masa antara dua hingga tiga minggu. Mereka akan berada di sini sehingga proses berkenaan selesai," katanya kepada pemberita di sini pada Sabtu.

Dua jemaah yang hilang itu ialah Shahidan Saad, 52, dari Kodiang, Kedah dan Abdul Habib Lahman, 68, berasal dari Sik, Kedah. 

Waris Shahidan ialah abangnya Sobri dan adiknya Zulhakim, manakala  Abdul Habib diwakili anaknya Mohamad Fazil.

Daripada 108 jemaah yang terkorban dalam tragedi itu, lima daripadanya adalah jemaah wanita Malaysia.

Dr Asyraf Wajdi, yang tiba di sini Jumaat, berkata beliau mahu mempercepatkan proses mencari dua jemaah yang hilang itu selain memastikan perjalanan ibadat haji jemaah Malaysia berjalan lancar.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim pula berada di sini dari Isnin hingga Jumaat bagi melancarkan pengebumian jemaah Malaysia yang terkorban.

Mereka turut memberikan perhatian khusus kepada jemaah haji yang cedera serta memberi sokongan moral kepada jemaah haji lain berikutan tragedi berkenaan.

"Banyak perkara yang telah diselesaikan menteri (Jamil Khir)... Malaysia adalah satu-satunya negara yang menghantar menterinya bagi menguruskan jemaah hajinya yang terbabit dalam tragedi itu setakat ini," kata Asyraf Wajdi.

Sebelum ini, Jamil Khir berkata, terdapat tujuh beg plastik yang mengandungi cebisan anggota badan di rumah mayat Muaissem dan pihak berkuasa Arab Saudi telah menjalankan ujian DNA ke atas kesemua cebisan mayat itu.

Artikel Sebelum

Ujian DNA Sahkan Mayat Kevin Morais

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain