KPDNKK Sasar 100 Syarikat Peruncitan Sertai Kempen Turun Harga Barang

Hasan Malek.

SHAH ALAM: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menyasarkan 100 syarikat peruncitan yang menjual barangan keperluan menyertai kempen penurunan harga barang yang dilancarkan 1 Mac lepas.

Menterinya, Datuk Seri Hasan Malek berkata, pihaknya sedang melakukan perbincangan lanjut dengan lebih ramai pengusaha pasar raya besar dan syarikat-syarikat berkaitan supaya turut sama mengambil bahagian dalam kempen berkenaan. 

Katanya, sasaran itu mampu dicapai memandangkan sehingga semalam 40 syarikat termasuk pengusaha pasar raya besar telah bersetuju menyertai kempen itu bagi membantu rakyat mengurangkan kos sara hidup.

"Ini antara usaha yang kita lakukan untuk membantu rakyat dan KPDNKK akan terus mencari langkah terbaik untuk menangani kos sara hidup.

"Mengambil contoh pasar raya besar Giant, sambil menyertai kempen menurunkan harga barang mereka juga mempromosi barangan buatan Malaysia dan ini adalah contoh yang baik" katanya kepada pemberita di sini, Khamis.

Beliau sebelum itu merasmikan kempen 'Beli Barangan Buatan Malaysia' dan kempen 'Penjimatan Ekstra' anjuran Pasar Raya Besar Giant, di Seksyen 13 di sini. 

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif GCH Retail (M), Datuk Tim Ashdown.

Hasan berkata, penglibatan 40 syarikat menjual barangan keperluan dalam kempen penurunan harga barang itu telah membolehkan penurunan harga bagi 488,056 produk keperluan harian di 1,382 cawangan mereka di seluruh negara.

Beliau turut mengingatkan peniaga dan pengusaha supaya tidak sewenang-wenangnya mengaut keuntungan terlalu tinggi atau mereka bakal berdepan dengan tindakan undang-undang.

Dalam pada itu, Tim berkata, pihaknya sentiasa membuka peluang kepada mana-mana pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS) untuk menembusi pasaran peruncitan pada skala besar.

Beliau berkata, bagi kempen 'Beli Barang Buatan Malaysia' yang dilancarkan hari ini, sebanyak 1,400 produk keluaran tempatan akan dijual di 120 rangkaian pasar raya besar itu sebagai menyokong industri terbabit.

"Kita bukan sahaja mahu bantu rakyat dalam menangani kos sara hidup yang tinggi, dalam masa sama kita juga bantu pengusaha kecil ini mendapat pendapatan lebih banyak menerusi pasaran yang kita tawarkan," katanya.

Tambah beliau, sebanyak 470 pengusaha IKS telah menembusi pasaran peruncitan berskala besar itu dan 70 daripadanya adalah bumiputera.

Hasan Malek, KPDNKK

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain