FBI Sahkan Pengganas Malaysia Mati Dalam Serbuan - Semasa | mStar

FBI Sahkan Pengganas Malaysia Mati Dalam Serbuan

Gambar fail, dilaporkan diambil oleh komando polis di dalam sebuah pondok di Barangay (kampung) Tukanalipao, Mamasapano, Maguindanao, menunjukkan mayat pengganas Malaysia Zulkifli Hir @Marwan.
WASHINGTON: Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat (AS) mengesahkan bahawa Zulkifli Hir @Marwan, salah seorang pengganas paling dikehendaki telah terbunuh dalam satu serbuan di Filipina Januari lalu.

Seseorang yang dekat dengan penyiasatan itu berkata FBI dapat mengesahkan kematiannya melalui bahagian analisis DNA jari yang terputus yang dikumpulkan pihak berkuasa Filipina, diambil dari tempat kejadian serbuan negeri yang telah menyebabkan kematian Marwan.

Jari tersebut telah dibawa ke AS di mana ejen-ejen FBI membandingkan DNAnya dengan salah seorang adik-beradiknya dan menemui perkaitan.

Hanya satu jari, bukannya keseluruhan badan yang ditemui dari tempat kejadian kerana berlaku huru-hara selepas serbuan itu di mana 44 komando polis Filipina terbunuh apabila mereka bertempur dengan pemberontak Islam.

Serbuan berakhir dengan gencatan senjata selama tiga tahun.

Jabatan Negara AS telah menawarkan AS$5 juta bagi penangkapan Marwan, seorang anggota kumpulan militan Jemaah Islamiah yang mempunyai kaitan dengan al-Qaeda di sebalik beberapa serangan bom di Filipina.

Tiga tahun lalu, tentera Filipina melaporkan bahawa Marwan mati dalam serangan udara, tetapi dia muncul semula tahun lepas di Mindanao di bawah perlindungan kumpulan Barisan Pembebasan Islam Moro.

Dalam satu kenyataan, Penolong Pengarah FBI Los Angeles, David Bowdich berkata agensi itu telah mengeluarkan Marwan dari senarai pengganas yang paling dikehendaki dan mengucapkan terima kasih kepada polis Filipina.

"Sekali lagi, anggota FBI lelaki dan wanita mengucapkan takziah kepada pegawai Pasukan Tindakan Khas yang kehilangan nyawa mereka ketika cuba untuk menangkap buruan berbahaya ini," kata Bowdich.
Zulkifli Hir , Marwan , pengganas

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain