Jumlah Mangsa Banjir Di Pahang Meningkat Kepada 123 Orang - Semasa | mStar

Jumlah Mangsa Banjir Di Pahang Meningkat Kepada 123 Orang

Penduduk Kampung Chendering Helmi Hassan, 33, berenang menyelamatkan kambing ternakannya yang terjatuh ke dalam air banjir ketika tinjauan fotoBernama di Kuantan pada Rabu.-fotoBERNAMA
KUANTAN: Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan di Pahang petang tadi meningkat kepada 123 orang daripada 32 keluarga berbanding hanya 32 mangsa daripada lapan keluarga pagi Rabu.

Ketua Polis Daerah Kuantan, ASP Abdul Aziz Salleh berkata sebanyak tiga pusat pemindahan dibuka setakat pukul 6 petang iaitu yang terbaharu di Balai Raya Seri Damai yang melibatkan 21 orang mangsa daripada tujuh keluarga dari Kampung Seri Damai.

"Pada pukul 2.40 petang tadi, kita juga telah memindahkan 70 mangsa daripada 17 keluarga dari Lorong Hj Hussin Pandan 2 ke SK Pandan setelah rumah mereka dinaiki air.

"Manakala 32 mangsa daripada lapan keluarga dari PPRT Kempadang yang ditempat di SK Kempadang sejak pagi tadi, masih berada di pusat pemindahan berikutan air masih belum surut," katanya.

Beliau berkata berikutan hujan lebat yang turun tidak berhenti sejak pagi tadi, dua jalan di Kuantan dinaiki air iaitu di Kilometer 34 Jalan Kuantan-Maran (jalan lama) yang dinaiki air sedalam 0.6 meter sepanjang 30 meter.

Manakala, jalan di Kampung Batu 6 Jalan Kuantan-Sungai Lembing dinaiki air sedalam 0.5 meter sejauh 100 meter dan kedua-dua jalan ini ditutup untuk semua jenis kenderaan termasuk kenderaan berat.

banjir , Pahang

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain