Kerajaan Siapkan Kertas Putih Dedah Aktiviti Militan

KUALA LUMPUR: Kerajaan kini dalam proses untuk menyiapkan Kertas Putih berhubung penglibatan rakyat Malaysia dalam aktiviti militan di luar negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, berikutan itu, kerajaan juga sedia mendedahkan maklumat lengkap berhubung perkara itu kepada umum selepas ia disiapkan.

"Kerajaan sedang menyiapkan Kertas Putih untuk memberitahu rakyat mengenai penglibatan rakyat Malaysia dengan ancaman aktiviti keganasan," katanya menerusi jawapan bertulis di sini.

Beliau menjawab soalan Dr Ko Chung Sen (DAP- Kampar) di Dewan Rakyat pada Selasa.

Selain itu menurut Ahmad Zahid, sejak Desember 2001, seramai 167 rakyat Malaysia dikenal pasti terlibat dalam aktiviti militan di luar negara.

"Daripada jumlah ini, seramai 39 daripada mereka terlibat dengan militan Negara Islam (IS) di Iraq dan Syria," katanya.

Bagaimanapun Ahmad Zahid enggan mendedahkan butiran rakyat negara ini yang terlibat dalam militan IS bagi mengelakkan siasatan terhadapnya terjejas.

Tambah beliau, kerajaan serius untuk menangani isu militan di kalangan rakyat Malaysia.

"Pihak polis menjalankan siasatan terhadap mana-mana individu atau kumpulan yang disyaki menjadi ancaman kepada keselamatan dan keamanan negara," katanya.

Menurut Ahmad Zahid lagi, pada masa ini nama-nama mereka yang disyaki terlibat dalam kumpulan itu telah disenaraihitamkan oleh Jabatan Imigresen.

"Nama-nama suspek juga dimasukkan ke dalam senarai jabatan keselamatan bertujuan mengesan pergerakan mereka di pintu masuk utama negara ini," katanya.

Beliau turut  memberi amaran kepada mereka yang terlibat dengan aktiviti kumpulan militan bahawa tindakan sedemikian boleh dikenakan tindakan tegas mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012, Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001, Kanun Keseksaan dan Akta Pertubuhan 1966.

IS, Militan, Dewan rakyat

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain