Liwat 2: Istana Kehakiman Mula Jadi Tumpuan - Semasa | mStar

Liwat 2: Istana Kehakiman Mula Jadi Tumpuan

Skuad AMK) merupakan kumpulan penyokong yang tiba paling awal iaitu kira-kira pukul 7.30 pagi.

PUTRAJAYA: Pendengaran rayuan terakhir  Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Persekutuan terhadap sabitan kesalahan dan hukuman penjara yang dikenakan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lalu kerana didapati bersalah meliwat Saiful Bukhari Azlan, bermula Selasa.

Hari pertama pendengaran, mahkamah tertinggi negara di Putrajaya mula dipenuhi wartawan dan jurugambar dari dalam dan luar negara yang mula berkumpul seawal pukul 6 pagi.

Difahamkan, wartawan hanya dibenarkan masuk untuk mengikuti pendengaran pada pukul 8.30 pagi.

Sekumpulan wartawan yang mengikuti kes pendengaran kes Anwar menunggu di luar mahkamah.


Pasukan keselamatan ditempatkan di sekitar bangunan Istana Kehakiman untuk mengawal keadaan sekiranya berlaku insiden yang tak diingini selain penghadang  besi turut diletakkan di bahagian hadapan bangunan.

Pendengaran terakhir ini sudah tentunya tidak dapat lari daripada kehadiran anggota parti dan penyokong-penyokong Anwar.

Skuad Timbalan Setia Angkatan Muda Keadilan (AMK) merupakan kumpulan penyokong yang tiba paling awal iaitu kira-kira pukul 7.30 pagi.

Timbalan Ketua AMK Dr Afif Bahardin  yang memimpin kumpulan ini berkata kumpulan yang terdiri daripada 200 anggota ini hadir dengan tujuan membantu pihak berkuasa memantau dan membuat kawalan khususnya terhadap pimpinan parti dan penyokong.

Sebaik tiba, kumpulan ini membacakan doa sebelum diberikan taklimat oleh ketua mereka.Anwar, 67, didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Sekiranya Anggota Parlimen Permatang Pauh itu gagal dalam rayuan ini, kelayakannya sebagai anggota parlimen boleh dilucutkan berdasarkan Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan, yang menyatakan bahawa kelayakan seseorang anggota parlimen boleh dibatalkan sekiranya beliau dijatuhi hukuman penjara lebih daripada setahun atau denda lebih daripada RM2,000.

Ini merupakan kes liwat kedua terhadap Anwar.

Dalam kes pertama, beliau didapati bersalah meliwat pemandu keluarganya, Azizan Abu Bakar, di Tivoli Villa di sini pada 1994dan dijatuhi hukuman penjara sembilan tahun oleh Mahkamah Tinggi pada 8 Ogos, 2000.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Anwar Tabik Peserta Rempuh Pagar UM

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Jangan cuba ugut FAM!