Rakyat Malaysia Ditahan Di Lubnan Dalam Keadaan Baik - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Ditahan Di Lubnan Dalam Keadaan Baik

Gambar hiasan.
PETALING JAYA: Dua rakyat Malaysia yang ditahan di Lubnan pada 2012 kerana dipercayai terlibat dengan al-Qaeda berada dalam keadaan baik dan sedang menunggu perbicaraan pada November ini.

Sumber memberitahu The Star bahawa mereka masih ditempatkan di penjara Lubnan kerana kes perbicaraan mereka ditangguhkan beberapa kali akibat masalah kesihatan.

"Terbaharu, kes mereka dijadualkan akan didengar pada Mei tetapi ia ditangguhkan kerana keluarga tertuduh melantik peguam baharu," kata sumber.

Beliau berkata, Muhamad Razin Sharhan Mustafa Kamal, 22, dan Razif Mohd Ariff, 31, yang ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Beirut pada Oktober 2012 kerana disyaki terlibat dengan aktiviti keganasan berada dalam keadaan baik.

"Pihak berkuasa Malaysia di Beirut seringkali melawat Razin dan Razif," katanya.

Kedua-dua mereka ditahan berdasarkan risikan tentera yang mendakwa mereka direkrut oleh seorang anggota yang juga rakyat Malaysia sebelum dibawa ke Yaman, lokasi mereka dijadualkan bertemu ahli al-Qaeda yang lain.

Razif dan Razin turut didakwa cuba memasuki Syria melalui Turki untuk melancarkan serangan berani mati, dua bulan sebelum mereka tiba di Lubnan.
al-Qaeda , Lubnan , Malaysia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

PFA gantung jawatan presiden