Garis Panduan Pemberian BB1M Dipinda - Semasa | mStar

Garis Panduan Pemberian BB1M Dipinda

GEMBIRA… Sebahagian Pelajar Universiti Malaysia Pahang (UMP) ceria ketika mengambil baucer pada majlis Penyampaian Baucer Buku 1Malaysia (BB1M) di UMP di Pahang. - gambar hiasan

KUALA LUMPUR: Kerajaan telah memperkenalkan Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) sejak 2012. Sehingga kini BB1M dimanafaatkan oleh lebih 3.9 juta mahasiswa pra-universiti dan Institut Pengajian Tinggi (IPT) warganegara Malaysia dengan peruntukan RM 890 juta.

Tujuan utama kerajaan memperkenalkan BB1M adalah untuk meringankan beban perbelanjaan pembelian buku-buku pengajian dan memupuk minat membaca di kalangan rakyat Malaysia.

Bagi tahun 2014, peruntukan sejumlah RM325 juta telah diluluskan oleh kerajaan untuk menjayakan pemberian BB1M kepada 1.3 juta mahasiswa.

Oleh itu, bagi memastikan pemberian BB1M mencapai matlamatnya, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memperkemaskan garis panduan pemberian BB1M ini yang berkuatkuasa pada 1 Mei 2014. BB1M ini HANYALAH untuk pembelian buku akademik, jurnal dan majalah ilmiah sahaja. Kelonggaran membolehkan mahasiswa mengguna sebanyak 20% daripada nilai baucar yang tidak dapat dihabiskan untuk membeli barangan lain selain buku adalah DIMANSUHKAN.

KPM amat memandang serius terhadap sebarang penyalahgunaan BB1M dan menghargai aduan berkenaan penyalahgunaan BB1M daripada orang ramai. Oleh itu garis panduan tersebut memperketatkan peraturan kepada pekedai buku iaitu mana-mana pekedai buku yang didapati BERSALAH menyalahgunakan BB1M akan disenaraihitamkan dan tidak dibenarkan menyertai program BB1M selama tiga tahun berturut-turut. Ini adalah tambahan kepada peraturan sedia ada iaitu tindakan undang-undang mengikut Seksyen 403, Kanun Keseksaan ke atas pihak yang menyalahgunakan BB1M.

Adalah diharapkan tidak akan berlaku kekeliruan di antara pekedai buku dan mahasiswa dalam pindaan garis panduan BB1M ini. Garis panduan ini dapat memudahkan kedua-dua pihak dan diguna dengan sebaiknya selaras dengan objektif BB1M.

Maklumat lanjut mengenai pindaan garis panduan tersebut boleh didapati melalui portal rasmi KPM www.moe.gov.my. Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada urusetia BB1M melalui e-mel bb1m Kementerian Pendidikan Malaysia UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI: Nama : Mohd Na'aim Bin Harun Unit Komunikasi Korporat Kementerian Pendidikan Malaysia Tel : 03-8870 5412 Fax : 03-8870 6885


BB1M , Mahasiswa

Artikel Sebelum

Dadah RM300 Jadi 'Tiket' Pesta Seks Liar

Artikel Berikut

120 Pati Ditahan Dalam Ops Cantas Khas

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain