Mangsa Culik Sedang Ditahan Di Pulau Selatan Filipina - Esscom

SEMPORNA: Dua wanita asing yang diculik oleh kumpulan lelaki bersenjata Abu Sayyaf dari resort Singgahmata di sini sedang ditahan di sebuah pulau di selatan Filipina dan masih hidup serta berada dalam keadaan baik.

Ketua Pengarah Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom) Datuk Mohammad Mentek berkata berdasarkan risikan, kedua-dua mereka, seorang warga China, Gao Huayun, 29, dan seorang pekerja resort Filipina Marcy Darawan berada dalam keadaan 'baik'.

Esscom, katanya, telah mengenal pasti lokasi di mana kedua-dua tebusan ditahan serta identiti penculik.

Salah seorang penculik dipercayai turut terlibat dalam penculikan seorang wanita Taiwan pada 15 November di Pulau Pom Pom.

"Mereka yang selebihnya dipercayai mempunyai kaitan dengan penculikan di pulau Sipadan (21 orang) pada tahun 2000," katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

"Kami percaya kumpulan 'culik untuk tebusan' ini aktif dan agresif di selatan Filipina," kata Mohammad sambil menambah masyarakat tempatan Filipina berkemungkinan telah menyediakan maklumat kepada kumpulan lelaki bersenjata terbabit.

Mohammad berkata, 15 pekerja asing di resort telah ditahan kerana tidak mempunyai dokumen yang sah.

Katanya, Jabatan Imigresen telah diarahkan untuk menjalankan siasatan penuh dan mengambil tindakan termasuk mengenakan tindakan terhadap pengendali resort kerana mengambil pekerja warga asing tanpa dokumen sah.

"Kita tidak boleh berkompromi lagi. Kami telah memberi nasihat dan peringatan yang mencukupi untuk semua pengendali di kawasan itu namun begitu ramai yang enggan mematuhinya," katanya.

Mohammad berkata sebelum kejadian pada Rabu, pasukan keselamatan telah berjaya menggagalkan percubaan lima bot yang mahu masuk ke dalam Semporna pada 26 Mac.

"Kehadiran tentera kita di kawasan itu berjaya menghalang empat daripada bot daripada memasuki perairan Semporna," katanya.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan jika bot yang kelima itu yang digunakan dalam kejadian di resort Singgahmata.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain