suria

Abdul Rashid Teruskan Hasrat Tanding Jawatan Ketua Umno Nibong Tebal

Abdul Rashid
Abdul Rashid
Abdul Rashid

BUTTERWORTH: Bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah pada Jumaat memutuskan untuk bertanding jawatan Ketua Umno Bahagian Nibong Tebal pada pemilihan Umno ini.

Berikutan itu, Umno Nibong Tebal akan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara Abdul Rashid dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri Datuk Zainal Abidin Osman bagi merebut jawatan ketua bahagian itu.

Abdul Rashid, pada sidang akhbar, Jumaat, berkata keputusan itu dibuat selepas beliau didapati tidak bersalah oleh Lembaga Disiplin atas tuduhan belot dan mensabotaj parti pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) lepas.

Pada 21 September lepas, Badan Perhubungan Umno Negeri Pulau Pinang menolak pencalonan Abdul Rashid bersama enam lagi calon lain yang digantung keahliannya atas tuduhan sabotaj parti pada PRU13.

Pengumuman mengenai Abdul Rashid didapati tidak bersalah dibuat oleh Setiausaha Badan Perhubungan Umno Negeri Datuk Musa Sheikh Fadzir pada sidang akhbar Selasa lepas.

Selain Abdul Rashid, tiga lagi anggota Umno Bahagian Nibong Tebal Zulkifli Kamarudin (Ketua Penerangan Umno Bahagian), Mohd Sani Bakar (Ketua Cawangan Sungai Baung) dan Mohd Yusof Abdul Rahman (Ketua Cawangan Kepala Gajah) turut dilepaskan dan dikembalikan hak-hak mereka sebagai anggota Umno. - BERNAMA

Artikel Lain