Dakwaan Titas Tidak Sesuai Untuk Bukan Islam,Tidak Tepat - Semasa | mStar

Dakwaan Titas Tidak Sesuai Untuk Bukan Islam,Tidak Tepat

PUTRAJAYA: Kementerian Pendidikan menegaskan kebimbangan pihak tertentu yang berpandangan subjek Tamadun Islam dan Tamadun Asia (Titas) sebagai berunsurkan Islam dan tidak sesuai bagi pelajar bukan Islam adalah tidak tepat.

Sebaliknya Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi Prof Datuk Dr Morshidi Sirat berkata melalui subjek itu para pelajar diberi ruang untuk lebih mengenali tamadun kumpulan etnik di Malaysia.

"Sistem pendidikan luar negara seperti Amerika Syarikat juga menawarkan mata pelajaran wajib di institusi pengajian tinggi negara masing-masing untuk diambil pelajar tempatan dan antarabangsa," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Kementerian Pendidikan ingin menjelaskan bahawa kandungan kursus Titas bukan hanya mengandungi tamadun Islam tetapi juga tamadun Melayu, Cina, India dan masa depan tamadun, kata Morshidi.

Morshidi berkata penawaran Titas di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA)bertujuan memberikan pendedahan kepada pelajar mengenai tamadun-tamadun yang wujud dalam persekitaran Malaysia yang telah menyumbang kepada pembentukan jati diri dan sahsiah serta sistem nilai yang diamalkan dalam negara, pada masa kini.

Menurutnya Titas telah bermula sejak tahun 2006 di IPTA dan wajib diambil semua pelajar Melayu, Cina, India dan bumiputera Sabah dan Sarawak.

"Pelajar yang mempelajari subjek itu juga tidak menghadapi sebarang masalah termasuk pelajar bukan Islam yang turut memperoleh keputusan cemerlang," katanya.

Morshidi berkata terdapat pihak tertentu yang bimbang penggunaan Bahasa Melayu dalam pembelajaran Titas yang akan mendatangkan masalah kepada pelajar tempatan yang tidak pernah mengikuti sistem pendidikan Malaysia.

"Dalam hal ini kaedah pengajaran yang berinovatif dan kreatif serta menggunakan teknologi mampu mengatasi kebimbangan tersebut," katanya.

Pada Khamis Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pendidikan Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata usaha kerajaan mewajibkan subjek Titas kepada pelajar Institusi Pengajian Tinggi Swasta tempatan tidak akan mengislamkan pelajar bukan Islam di negara ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Empat Ditahan Jual Mercun, Rokok Seludup

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.