20 Pemimpin MCA Akan Berdepan Jawatankuasa Disiplin

PETALING JAYA: Kira-kira 20 pemimpin MCA akan dipanggil oleh jawatankuasa disiplin parti itu yang menjalankan siasatan terhadap aduan sabotaj pada pilihan raya umum 5 Mei.

Pengerusi Jawatankuasa Tan Sri Michael Chen berkata perbicaraan dua hari pada Khamis telah diadakan berikutan aduan daripada anggota berhubung salah laku beberapa pemimpin dan anggota akar umbi semasa tempoh berkempen.

"Kami berharap ini boleh diselesaikan tidak lama lagi," katanya yang enggan untuk menamakan pemimpin-pemimpin yang terlibat.

Akhbar China Press, yang memetik sumber, telah menamakan beberapa nama yang akan dipanggil. Senarai ini turut termasuk beberapa ketua bahagian.

Jika didapati bersalah, keahlian mereka boleh dibekukan dan mereka tidak akan dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam apa-apa aktiviti berkaitan parti, termasuklah pemilihan parti.

Akhbar harian itu juga berkata beberapa orang dalaman parti telah menyatakan kebimbangan bahawa pendengaran tersebut merupakan salah satu daripada beberapa taktik yang digunakan untuk menghalang pemimpin daripada bertanding dalam pemilihan parti akan datang.

Bulan lepas, jawatankuasa Pusat MCA telah menerima cadangan panel untuk membekukan keahlian Datuk Tee Siew Kiong selama tiga tahun kerana melanggar resolusi parti itu apabila beliau menerima jawatan dalam kerajaan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain