suria

20 Pemimpin MCA Akan Berdepan Jawatankuasa Disiplin

PETALING JAYA: Kira-kira 20 pemimpin MCA akan dipanggil oleh jawatankuasa disiplin parti itu yang menjalankan siasatan terhadap aduan sabotaj pada pilihan raya umum 5 Mei.

Pengerusi Jawatankuasa Tan Sri Michael Chen berkata perbicaraan dua hari pada Khamis telah diadakan berikutan aduan daripada anggota berhubung salah laku beberapa pemimpin dan anggota akar umbi semasa tempoh berkempen.

"Kami berharap ini boleh diselesaikan tidak lama lagi," katanya yang enggan untuk menamakan pemimpin-pemimpin yang terlibat.

Akhbar China Press, yang memetik sumber, telah menamakan beberapa nama yang akan dipanggil. Senarai ini turut termasuk beberapa ketua bahagian.

Jika didapati bersalah, keahlian mereka boleh dibekukan dan mereka tidak akan dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam apa-apa aktiviti berkaitan parti, termasuklah pemilihan parti.

Akhbar harian itu juga berkata beberapa orang dalaman parti telah menyatakan kebimbangan bahawa pendengaran tersebut merupakan salah satu daripada beberapa taktik yang digunakan untuk menghalang pemimpin daripada bertanding dalam pemilihan parti akan datang.

Bulan lepas, jawatankuasa Pusat MCA telah menerima cadangan panel untuk membekukan keahlian Datuk Tee Siew Kiong selama tiga tahun kerana melanggar resolusi parti itu apabila beliau menerima jawatan dalam kerajaan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Chelsea pecat pengurus Frank Lampard