Banjir Di Jakarta: Kedutaan Besar Siap Pelan Kontinjensi Bantu Rakyat Malaysia - Semasa | mStar

Banjir Di Jakarta: Kedutaan Besar Siap Pelan Kontinjensi Bantu Rakyat Malaysia

JAKARTA: Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta telah menyiapkan pelan kontinjensi bagi membantu memindahkan rakyat Malaysia yang tinggal di Jakarta jika keadaan banjir di ibu negara Indonesia ini bertambah buruk.

Duta Besar Malaysia ke Indonesia Datuk Syed Munshe Afdzaruddin Syed Hassan berkata para pegawai kedutaan besar sentiasa menghubungi rakyat Malaysia di beberapa kawasan di Jakarta untuk memastikan keadaan mereka selamat.

"Alhamdulillah pada masa ini belum ada rakyat Malaysia yang terperangkap dalam banjir," katanya ketika dihubungi di sini, Khamis.

Syed Munshe Afdzaruddin berkata Kedutaan Besar Malaysia akan menyediakan tempat tinggal sementara jika ada rakyat Malaysia terutamanya pelajar Malaysia terpaksa berpindah disebabkan kediaman mereka dinaiki air di paras bahaya.

Katanya Kedutaan Besar telahpun membuka bilik gerakan banjir yang beroperasi 24 jam bagi membolehkan rakyat Malaysia mendapatkan maklumat terkini tentang keadaan banjir di Jakarta dan bilik gerakan itu boleh dihubungi di nombor telefon +62215224947.

Banjir yang melanda kebanyakan kawasan di ibuk ota ini sejak pagi ini telah melumpuhkan aktiviti harian warga kota kerana beberapa kawasan di pusat bandar dinaiki air sehingga satu meter sementara kebanyakan jalan menuju ke pusat bandar turut digenangi air.

Kerajaan Pentadbiran Ibukota Jakarta telah mengistiharkan Darurat Banjir untuk kawasan Jakarta mulai hari ini hingga 27 Januari.

Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono turut menaiki bot meninjau keadaan banjir di Jakarta dan mengarahkan pihak polis memantau keselamatan rumah penduduk yang terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan banjir.

Sejak dua hari lalu, hampir 10,000 penduduk, khususnya yang tinggal berhampiran Sungai Ciliwung serta beberapa batang sungai lain, telah dipindahkan apabila kawasan penempatan mereka dinaiki air sehingga tiga meter akibat air sungai melimpah berikutan hujan lebat dan sederhana lebat berterusan di ibu negara ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain