50 Komuniti 1Malaysia Bakal Diwujud Di Wilayah Persekutuan Tahun Depan

KUALA LUMPUR: Sebanyak 50 Komuniti 1Malaysia bakal diwujudkan di Wilayah Persekutuan tahun depan dalam usaha memperkasakan lagi semangat perpaduan kaum.

Penolong Pengarah Jabatan Penerangan Wilayah Persekutuan, Anuar Mushaddad Husain berkata, setakat ini terdapat 48 Komuniti 1Malaysia di kawasan Wilayah Persekutuan dari 12 Parlimen.

Beliau berkata, daripada jumlah baharu itu, terdapat 20 Komuniti 1Malaysia bukan Melayu akan diwujudkan.

"Sekarang Komuniti 1Malaysia bukan Melayu hanya ada enam iaitu tiga dari kaum India dan tiga kaum Cina. Penambahan ini juga sebagai menyahut cabaran peringkat kebangsaan untuk menambah bilangan Komuniti 1Malaysia di seluruh negara," katanya kepada Bernama pada Isnin.

Sementara itu, beliau berpuas hati dengan sokongan komuniti bukan Melayu di Wilayah Persekutuan terhadap penubuhan Komuniti 1Malaysia kerana segala aktiviti yang dilancarkan di bawah komuniti berkenaan mendapat sambutan menggalakkan.

"Komuniti 1Malaysia mampu menjadi platform di peringkat akar umbi membantu kerajaan menyampaikan dasar dan mesej kepada masyarakat secara berkesan sekaligus mengeratkan silaturrahim antara agensi kerajaan dengan penduduk setempat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tukang Rumah Nyaris Maut Dihanyutkan Air

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain