AirAsia Sangkal Tuduhan Tidak Mahu Guna KLIA2 - Semasa | mStar

AirAsia Sangkal Tuduhan Tidak Mahu Guna KLIA2

KUALA LUMPUR: AirAsia Bhd menafikan tuduhan ia memilih untuk kekal beroperasi di Terminal Penerbangan Tambang rendah (LCCT) sementara, dan tidak akan berpindah ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2).

Pengarah Komersilnya Jasmine Lee berkata syarikat penerbangan tambang rendah itu tidak tahu mengenai tuduhan baharu itu, sambil menambah malahan pengurusan tertinggi tertanya-tanya tentang dakwaan baharu itu, di mana Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) telah memberi reaksinya pada Selasa.

"Oleh kerana AirAsia tidak tahu menahu tentang keengganan berpindah daripada lapangan terbang yang 'sesak' sekarang, MAHB merupakan pihak yang sesuai untuk menjelaskan kepada sumber-sumber tuduhan itu," katanya kepada Bernama hari ini.

"Kami tidak tahu dari mana datangnya (tuduhan) itu. Malahan apabila kami meminta Tan Sri Tony Fernandes (Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia) untuk mengulas mengenai tuduhan itu, beliau enggan sambil menyatakan MAHB merupakan pihak yang sesuai untuk menjelaskannya kerana muktahir ini kami tidak pernah membuat sebarang kenyataan tentang KLIA2.

"Setelah mengambil kira semuanya, sekiranya kami tidak berpindah ke KLIA2, kami tidak mempunyai lapangan terbang alternatif," katanya.

Pada Selasa, Pengerusi MAHB Tan Sri Dr Aris Othman menjawab tuduhan bahawa AirAsia mungkin tidak berpindah ke LCCT baharu, KLIA2, dengan menyatakan ia terserah kepada syarikat penerbangan itu untuk memutuskan sama ada untuk beroperasi dari KLIA2 atau tidak.

"Kami hanya penyedia perkhidmatan. Kami menyediakan prasrana. Tetapi syarikat penerbangan perlu memutuskan sama ada mereka mahu menggunakannya atau tidak.

"Tapak LCCT sekarang sememangnya hanya untuk sementara kerana ia adalah kawasan kargo. Lambat laun syarikat penerbangan tidak boleh lagi beroperasi di sana kerana ia semakin sesak. Operasi kargo perlu dikembangkan. Jadi mereka kena berpindah," beliau dipetik sebagai berkata.

Aris menambah LCCT baharu itu bukan hanya bagi AirAsia tetapi juga bagi syarikat penerbangan tambang rendah lain. KLIA2 dijangka dibuka April tahun depan, dengan 50 peratus pembangunan telahpun siap setakat ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Akaun Twitter Tawar Khidmat Seks Ditutup

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

BWF lulus penggunaan bulu tangkis sintetik