Pelajar Terbaik SPM Teruja Berita Tawaran Bursary - Semasa | mStar

Pelajar Terbaik SPM Teruja Berita Tawaran Bursary

PETALING JAYA: Berita Bursary (dermasiswa) dan biasiswa untuk pelajar terbaik SPM melanjutkan pengajian di peringkat tertinggi telah membuatkan ramai yang teruja.

Oui Oun Oun gembira sebaik mengetahui bahawa dia akan menerima Bursary selepas berjaya mendapat 11A+ dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lepas.

"Saya mahu menjerit gembira! Saya sedang sibuk belajar untuk peperiksaan dan pengumuman ini menceriakan hidup saya," kata pelajar Universiti Putra Malaysia (UPM).

Oui, yang telah ditawarkan program Asasi Sains Pertanian UPM, berkata ini akan membolehkannya untuk meneruskan sebarang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sains di universiti.

"Tetapi tidak lama lagi, saya perlu membuat pilihan sama ada untuk terus di UPM atau memulakan satu lagi program dalam pra-universiti di bawah dermasiswa," katanya, sambil menambah bahawa dia akan berbincang dengan ibu bapanya sebelum membuat keputusan.

Pelajar lain Kyle Chan Wei Ren, yang mendapat 10A+ dalam SPM tahun lepas, berkata Bursary adalah satu cara untuk memberitahu pelajar bahawa "mereka perlu menjadi yang terbaik daripada yang terbaik".

"Ia lebih kepada motivasi. Saya amat teruja dengan biasiswa," katanya.

Izzati Abdul Wahab, yang mendapat 4A+, 2A dan 4A dalam SPM tahun lepas, berkata pelajar cemerlang berhak mendapat Bursary di atas kerja keras mereka dalam pelajaran. Bagaimanapun katanya, dia masih akan memohon biasiswa.

Emylia Zurin Merican, yang mendapat 9A+ berkata beliau gembira dengan berita ini.

"Saya amat gembira kerana ia tidak mudah untuk mendapatkan anugerah Jabatan Perkhidmatan Awam. Saya telah bekerja keras untuk mendapatkan keputusan yang baik," katanya.

Siti Diana Mohd Daniel Jansz, yang mendapat 8A+, berkata beliau kecewa mengetahui bahawa dia tidak layak untuk Bursary.

"Saya berharap latar belakang keluarga akan diambil kira," katanya, sambil menambah bahawa dia adalah dari keluarga ibu tunggal.

B. Jeetha juga melahirkan kekecewaan walaupun setelah mendapat 7A+, 2A dan 1A, dia tidak layak untuk dermasiswa.

"Ibu saya adalah ibu tunggal dan saya benar-benar memerlukan biasiswa untuk meringankan beban kewangan. Saya masih akan memohon biasiswa JPA dengan harapan saya akan dipertimbangkan," katanya.

Ellora Chua Hui Zhen, yang mendapat 8A+, 1A dan 1A dalam SPM berkata beliau kecewa apabila mengetahui dia tidak layak untuk dermasiswa.

"Saya telah merancang untuk memohon biasiswa untuk belajar di luar negara," katanya.

Artikel Berkaitan