Masalah Tempat Letak Kereta Penjawat Awam Dibawa Ke Kabinet - Nong Chik - Semasa | mStar

Masalah Tempat Letak Kereta Penjawat Awam Dibawa Ke Kabinet - Nong Chik

PUTRAJAYA: Masalah ketiadaan tempat letak kereta di kalangan penjawat awam gred 54 ke bawah di kompleks kerajaan di sini akan dibawa ke mesyuarat Kabinet akan datang.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata perkara itu juga akan dibincangkan bersama Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Bercakap kepada pemberita selepas program tinjauan mesra dan majlis mesra rakyat di Presint 8 di sini, Ahad, Nong Chik berkata kebanyakan penjawat awam menggunakan kereta berbanding pengangkutan awam ke pejabat.

Keadaan itu sekaligus menyumbang kepada masalah kesesakan jalan raya dan kekurangan tempat letak kereta di kompleks-kompleks kerajaan, katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas ucapan Anggota Parlimen Putrajaya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor sebelum itu yang memohon supaya aduan yang disuarakan penjawat awam gred 54 ke bawah itu diberi perhatian. Sehubungan itu Nong Chik sekali lagi menyarankan penjawat awam menggunakan perkhidmatan bas yang disediakan Perbadanan Putrajaya untuk ke pejabat, sekaligus menyokong usaha kerajaan untuk membangunkan Putrajaya sebagai bandar hijau.

"Masalah tiada atau kurang tempat letak kereta akan dibangkitkan dalam mesyuarat. Tetapi pada masa sama kita minta semua kementerian menggalakkan penjawat awam di pejabat masing-masing untuk guna pengangkutan awam yang disediakan ini," katanya.

Selain di Putrajaya, Nong Chik berkata amalan menggunakan pengangkutan awam ke tempat kerja juga perlu diperluaskan di tempat lain terutama di Lembah Klang.

Terdahulu Nong Chik menyertai lebih 3,000 peserta Putrajaya Inter Parks Ride yang diadakan sempena Karnival Wow!Putrajaya 2012 dengan berbasikal sejauh 34 kilometer dari tapak karnival di Presint 2 menerusi laluan ke Presint 8, Taman Saujana Hijau, Taman Wetland, Taman Botani, Taman Putra Perdana dan kawasan persisiran tasik.

Acara itu merupakan usaha Perbadanan Putrajaya untuk mencatat rekod "The Largest Participation in a Inter-Park Cycling Event" dalam The Malaysia Book of Records dengan penyertaan seramai 3,075 peserta. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Lima Lokasi Panas Denggi Dikenal Pasti Di KL

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain