51 Syarikat Digantung Sijil Pengesahan Halal - Semasa | mStar

51 Syarikat Digantung Sijil Pengesahan Halal

PUTRAJAYA: Sebanyak 51 syarikat digantung Sijil Pengesahan Halal (SPH) mereka kerana melakukan pelbagai kesalahan melanggar piawaian halal Malaysia bagi tahun 2010, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata daripada jumlah itu sebanyak enam syarikat telah ditarik balik taraf SPH oleh panel pengesahan halal dan tidak dibenarkan menggunakan logo halal.

Bagaimanapun katanya 23 syarikat lagi telah dikembalikan SPH selepas panel pengesahah halal berpuas hati dengan tindakan pembetulan syarikat terbabit sebagaimana diarahkan manakala 22 syarikat lagi masih dalam tindakan pembetulan.

"Rekod tersebut merupakan hasil 1,384 pemantauan yang dilakukan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di seluruh negara. Daripada jumlah itu, sebanyak 1,077 bagi kategori produk makanan, 267 premis makanan di hotel dan restoran, 38 rumah sembelih dan dua pemantauan di kawasan gudang.

"Pemantauan tersebut dibuat ekoran pihak Jakim menerima pelbagai aduan daripada pengguna berhubung penyalahgunaan logo dan juga sijil halal," katanya selepas menghadiri majlis penyerahan kad kuasa pelantikan penolong pengawal perihal perdagangan kepada pegawai Jakim di bawah Akta Perihal Dagangan 1972 di sini Jumaat.

Menurut Jamil Khir, bagi memperkasakan lagi SPH, Jakim telah mengiktiraf sebanyak 52 buah badan pengiktiraf pensijilan halal luar negara yang terdiri daripada 26 buah negara.

Mengenai pelantikan penolong pengawal perihal perdagangan kepada pegawai Jakim pula, katanya ia adalah rentetan daripada Mesyuarat Jemaah Menteri pada 2009 yang memutuskan supaya Jakim menjalankan pemantauan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

"Hari ini seramai 62 pegawai Jakim telah dilantik sebagai penolong pengawal perihal perdagangan yang termaktub di bawah Akta Perihal Dagangan 1972.

"Dengan pelantikan ini, saya berharap ia dapat menangkis tanggapan sesetengah pihak yang mengatakan pegawai Jakim tidak mempunyai kuasa dalam menjalankan pemantauan dan penguatkuasaan sijil dan logo halal," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain