suria

Deposit Tabung Haji cecah RM23 bilion

KUALA LUMPUR: Jumlah deposit Lembaga Tabung Haji (TH) kini mencecah RM23 bilion, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Jumlah itu jauh lebih tinggi daripada dana RM152,000 sumbangan kerajaan pada peringkat penubuhannya pada 1963.

"Tabung Haji berazam menjadikan 50 peratus umat Islam di Malaysia sebagai pendepositnya. Saya yakin rancangan ini akan dapat direalisasikan oleh Tabung Haji dalam jangka masa yang singkat," kata beliau semasa melancarkan logo baru TH di sini hari ini.

Sehingga hujung Julai 2009, TH mempunyai 5.09 juta pendeposit Tabung Haji juga bermula dengan mengendalikan hanya 5,000 jemaah haji pada 1963, dan kini mengelolakan sekitar 26,000 jemaah haji setiap tahun, kata Perdana Menteri.

Beliau berkata syarikat-syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLC) perlu sentiasa memantapkan strategi-strategi perniagaanya bagi menghadapi perubahanperubahan dunia perniagaan global.

"Hari ini, kita gembira kerana Tabung Haji melancarkan logo barunya yang akan menampilkan bahawasanya institusi ini lebih dinamik dan sentiasa bersedia menghadapi cabarancabaran perniagaan pada masa akan datang," kata beliau. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

7 Oktober hari perdamaian PAS-DAP?

Artikel Lain