A(H1N1): Kehadiran pelajar di sekolah memuaskan

KUALA LUMPUR: Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Jalan Davidson di sini yang dibuka semula kelmarin selepas ditutup seminggu akibat penularan wabak influenza A (H1N1) tempatan mencatatkan kedatangan pelajar 98 peratus hari ini berbanding 74.6 peratus pada hari pertama.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, perkara itu merupakan satu petanda baik dan menunjukkan keadaan di sekolah itu telah pulih seperti biasa.

Selain itu katanya, Sekolah Kebangsaan (SK) Assunta 2, Petaling Jaya yang turut dibuka pada hari ini mencatatkan kedatangan pelajar 81.7 peratus dan beliau turut menjangka peratus kedatangan yang baik bagi SK Assunta 1 pada sebelah petang.

"Kita akan teruskan prosedur yang telah ditetapkan mengenai H1N1 dan memastikan keputusan yang kita buat tempoh hari termasuk prosedur, kebersihan dan mengambil suhu badan dipatuhi oleh pihak sekolah," katanya kepada media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata, selain tiga sekolah itu, dua lagi sekolah rendah yang ditutup kerana wabak itu adalah SK Abdul Rahim 2, Kudat yang dan Sekolah Tinggi Chun Hwa Seremban masing-masing sehingga 1 dan 6 Julai ini.

Sementara itu, Wee berkata, Jawatankuasa Mengenai H1N1 Kementerian Pelajaran akan menjemput wakil daripada Majlis Sukan Negara untuk menyertai jawatankuasa itu.

"Sebelum ini, jawatankuasa kita bukan hanya mempunyai wakil Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) malah kita juga mengundang wakil daripada Kementerian Kesihatan.

"Kini kita juga mengundang wakil daripada Kementerian Belia dan Sukan untuk turut serta khususnya berhubung kejohanan sukan yang melibatkan pelajar dan remaja," katanya.

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain