H1N1: 7 lagi kes baru disahkan, 51 pelajar dikuarantin

PUTRAJAYA: Tujuh lagi kes baru bagi jangkitan Influenza A (H1N1) disahkan sehingga pukul 10 pagi ini, enam daripadanya merupakan kes import dan satu lagi kes penularan tempatan, menjadikan keseluruhan kes kini meningkat kepada 42.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, tujuh kes itu termasuk seorang murid perempuan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Davidson, Kuala Lumpur yang berusia 11 tahun, yang merupakan cucu kepada pesakit kes ke-31 yang dilaporkan semalam.

Beliau berkata, murid itu pulang bercuti dari Melbourne, Australia bersama keluarganya dan tiba di negara ini melalui pesawat Air Asia XD7 2723 pukul 7 pagi Selasa lalu, kemudian pergi ke sekolah pada hari Rabu dan Khamis sebelum mengalami demam dan dihantar ke hospital untuk pemeriksaan, dan disahkan positif Influenza A (H1N1) semalam.

Berikutan itu, 51 rakan sekelas murid itu dikuarantin sejak malam tadi kerana didapati mempunyai kontak rapat dengan murid berkenaan, namun sehingga kini kesemuanya masih berada dalam keadaan sihat, katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen Berjalan 10,000 Langkah dan Hari Keluarga kementerian di sini hari ini.

Liow berkata, kementerian juga sedang mengenal pasti sama ada guru-guru dan rakan-rakan di kelas yang lain di sekolah itu mempunyai kontak rapat dengan murid berkenaan, dan jika ada mereka akan turut dikuarantin.

Bagaimanapun, katanya, sekolah itu tidak akan ditutup sepenuhnya melainkan jika terdapat penularan tempatan berlaku.

"Jika berlaku satu wabak, jika terdapat satu lagi kes di kelas itu, ketika itu barulah kami merujuk Majlis Keselematan Negara untuk buat cadangan menutup sekolah tersebut tapi buat masa ini tak perlu," katanya.

Liow turut menyeru agar orang ramai, termasuk ibu bapa dan guru-guru di sekolah terbabit agar tidak panik kerana langkah kawalan telah diambil dengan segera dan pemantauan akan dilakukan dari semasa ke semasa.

Berikutan itu juga, beliau berkata, kementerian akan mengkaji untuk melihat kemungkinan pelaksanaan proses saringan di sekolah iaitu untuk mengukur suhu badan murid-murid sekolah supaya virus itu boleh dikesan lebih awal bagi mengelakkan virus ia menular di mana-mana sekolah.

Katanya, Ketua Pengarah Kesihatan dan Ketua Pengarah Pelajaran akan berbincang mengenainya dalam masa terdekat kerana ia memerlukan kajian yang mendalam dan menyeluruh, katanya. BERNAMA

[BERITA TERDAHULU]

PUTRAJAYA: Tujuh lagi kes influenza A (H1N1) disahkan dan yang terbaru melibatkan seorang kanak-kanak perempuan sekolah rendah berusia 11 tahun di Kuala Lumpur.

Ia menjadikan jumlah kes tersebut kini meningkat kepada 42 kes.

Kementerian Kesihatan juga menyatakan, antara tujuh kes tersebut, satu melibatkan penularan tempatan, namun kementerian tidak memberi maklumat lanjut berhubung kes itu.

Pelajar itu dikatakan baru sahaja pulang daripada bercuti di Melbourne bersama neneknya yang turut mencatatkan kes wabak itu yang ke-30 semalam. Mereka tiba dengan pesawat Air Asia flight X D7 2723 pada pukul 7 pagi 16 Jun lalu.

Palajar itu telah ke sekolah pada hari berikutnya, justeru telah menyebabkan kesemua 51 rakan sekelasnya turut dikuarantin di rumah masing-masing.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dalam sidang medianya hari ini berkata, pihaknya kini sedang menjalankan pemeriksaan jika pelajar kelas-kelas lain dan guru-guru mempunyai kontak rapat dengan pelajar tersebut.

Ditanya sama ada sekolah terbabit akan ditutup, Liow berkata, hal itu bergantung kepada hasil pemeriksaan yang dijalankan.

Katanya, ketua pengarah kesihatan dan pelajaran dijangka bertemu bagi membincangkan secara lanjut mengenai langkah-langkah mengawal wabak itu di sekolah-sekolah.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

10 MP PAS tolak kerajaan perpaduan

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain